#207848
morsdreng

Kære spørger, tænk på hvordan det er gået mange banker, med dårlige lån og tab på private kunder, og så er bankerne endda professionelle på området. Det burde skræmme, når du nu ønsker at “lege bank” og overtage vennens boliglån.

Som det ganske rigtigt bliver sagt, er penge mellem venner sjældent en god ting, og slet ikke hvis det går galt, idet du i så fald kan blive nødt til at sætte din vens ejendom på tvangsauktion.

Du kommer ikke udenom professionel bistand til udformningen af gældsbrev, ejerpantebrev og pant-sætningsdokument eller til et pantebrev, samt til tinglysning af den valgte sikkerhed, der i dag sker som digital tinglysning. Alt dette kan en privat næppe klare og slet ikke med sikkerhed for, at det hele bliver lavet rigtigt. Endvidere er udfærdigelse af og tinglysning af pant ikke gratis, da der – udover udgiften til rådgiver – også skal betales stempel og tinglysningsafgift.

At yde lån uden gælds- eller pantebrevbrev eller uden sikkerhed er ren galimatias. Men selv om du får sikkerhed i vennens ejendom, er det prioritetsmæssig efter de eksisterende kreditorer, hvorfor du IKKE kan være sikker på, at dit tilgodehavende er fuldt dækket i tilfælde af tvangsauktion eller salg af ejendommen.

Prøv at undersøge hvilken rente du kan opnå, hvis du køber et pantebrev i fast ejendom med prioritet efter et maksimalt kreditforeningslån. Mon ikke det bliver mere end de 4,75% du
oplyser og så undgår du fremtidige problemer på vennefronten?

Så den ordning du skitserer er ikke uden problemer og om det er en god ide og om regnestykket går op vides først, når gælden er indfriet. Men det kan også ende skidt, og så mister du både penge og vennen.