#207318
Hassel

Hej Mille_mus.

Det første I skal gøre, er selvfølgelig at “stoppe blødningen” – at få styr på budgettet og ikke optage mere gæld. Dernæst handler det om at få styr på alle jeres kreditorer, og prioritere afviklingen.

Rent psykologisk virker det bedst for mange, hvis man bruger det der på engelsk kaldes en “debt snowball”, hvor man betaler sin gæld af med en form for sneboldmetode.

Start med at skrive al jeres gæld ned og sorter listen efter restgæld, med den lavest restgæld først. Betal så det minimumsbeløbet på alle andre kreditorer end netop det lån med den laveste restgæld. Find alle de ekstra penge I kan, og smid dem efter det mindste lån.

Når det lån er betalt, tager I beløbet I sparer – og kaster mod det næstmindste lån. Når det er betalt, tages hele beløbet I sparede fra det første og andet lån – og smider efter det tredje lån.

Det er matematisk ikke nødvendigvis den bedste løsning, da det ikke tager højde for rentesatsen. Men det er psykologisk rigtigt vigtigt at få nogle “sejre” og føle, at man kommer videre. Det lyder på dig som om, at I trænger til nogle succesoplevelser. (Den matematisk bedste er naturligvis at sortere efter ÅOP, og betale det dyreste lån først. Men det giver ikke på samme måde de hurtige succesoplevelser)

Hvis du har mod på at læse engelske bøger, kan jeg anbefale at gå ind på bibliotek.dk (eller Saxo hvis du vil købe) og finde Dave Ramseys bog “Total Money Makeover”. Samtidig skal I sørge for at få fuld kontrol over hver en krone i jeres dagligdag, så I hurtigst muligt kan komme gælden til livs. Hver krone sparet kan bruges til gældsafvikling – så I endnu hurtigere kan få friheden tilbage. Personligt bruger jeg et program, der hedder YNAB til at styre hele familiens privatøkonomi. Det er meget anderledes end bankernes budgetskemaer og kræver lidt tilvænning – men det kan forandre hele måden du opfatter dine penge på.