Forside Fora Privatøkonomi Kan 2% obligationer 2024 betale sig? Kan 2% obligationer 2024 betale sig?

#205484
Prasmus

Når der er tale om 100.000kr, så betyder kurtage normalt ikke så meget da du formentlig er over et minimum kurtage, med mindre Sydbank har en unormal høj kurtage.
Af andre udgifter omkring køb og opbevaring af obligationer skal nævnes, at mange banker tager et gebyr for ændringer i depotet, normalt i størrelsen 10-25kr. Det betyder ikke ret meget, hvis det blot var ved køb og salg, men hvis obligationerne bliver løbende udtrukne (dvs. der sker løbende afdrag på gælden), så opkræves der også gebyret ved hver termin (f.eks. 4 gange om året) og så løber det nu alligevel op). Med løbende udtrækninger mener jeg, at der både betales rente og afdrag til dig, hvilket jo også betyder at din opsparing langsomt falder, da den jo afdrages.
Sidst kan der være et årligt gebyr for depotet, hvis du ikke har det i forvejen.

Når det er sagt, så må jeg sige, at ovenstående kan være småpenge i forhold til hvad du kan tabe på enten kurstab ved salg før udløb, eller ved den lave rente i forhold til den rente du måske kan få om 5 år, hvis du holder obligationerne til udløb.
Du kan dog også vinde, hvis det generelle rente niveau falder, så vil du kunne sælge obligationerne for mere (før udløb) end det du gav for dem.

Meget kortfattet er det sådan, at disse obligationers stykpris stiger hvis den generelle rente falder, og stykprisen falder hvis den generelle rente stiger. Der er en aftagende effekt af dette jo tættere vi når på udløb, især på stigninger.

Sig til hvis du vil have noget af ovenstående uddybet.

Jeg ville ikke selv købe 2% obligationer (eller andre) lige nu, selvom jeg ikke tror renten stiger foreløbig (de næste 1-2 år). Dermed ikke sagt, at der ikke er chance for at tjene på det, jeg synes bare det er for usikkert i forholdt til den lave rente, især fordi den ikke kan falde ret meget mere.