#200962
OBS

Der _er_ mange spørgsmål i forbindelse med boligkøb 😉 Det er bestemt ikke sådan “bare lige"…

For at tage det sidste først: Der er ikke som sådan nogen ulemper ved at tage afdragsfrihed på realkreditlånet for at få banklånet væk, men det fordrer selvfølgelig at I har disciplin til at bruge de penge der bliver sparet i afdrag på det ene lån (realkredit) til at betale ekstra af på det andet (boliglånet). Ellers kan det blive en gældsfælde hvis I bare bruger de ekstra penge til forbrug. Fordelen er naturligvis at realkreditlånet alt andet lige bør have en lavere rente end boliglånet, og dermed får I det dyreste lån ud af verden først og slipper billigst muligt, set over hele løbetiden.

En mulighed som I kan vælge i kombination med realkreditlånet, er en prioritetskredit som flere banker tilbyder. Her forudsættes normalt at den også kan holdes i 0-80% belåningsintervallet, da den normalt er lavere forrentet end almindelige boliglån. Enkelte banker tilbyder dog også en sådan på de sidste 15-20%, bl.a. Jyske Bank, BRF, Nordea (og sikkert også flere), men dog til en højere rente. Fordelen ved en sådan frem et almindeligt boliglån er at der hører en indlånskonto med som forrentes med samme rente som lånet. På den måde betaler man kun rente af nettogælden, og har samtidig adgang til at hæve pengene igen. Så hvis I har godt styr på jeres økonomi, synes jeg i hvert fald det kan være et godt alternativ til et almindeligt boliglån.

Om I skal vælge fastforrentet eller rentetilpasningslån, er meget et spørgsmål om temperament, men selvfølgelig også om den månedlige besparelse. Der er næsten ikke andet at gøre end at prøve realkreditinstitutternes beregnere og se hvad besparelsen bliver. Det kræver selvfølgelig også at I har disciplin til at lægge en besparelse på et rentetilpasningslån til side, sådan at den er der til at tære på hvis en dag renten skulle stige kraftigt.

Men sæt jer ned og læg et budget med udgangspunkt i det nye hus, hvor I hhv. vælger fastforrentet og rentetilpasningslån, og se hvordan det ser ud. Overvej også om der er f.eks. er behov for anskaffelse/udskiftning af en bil eller lignende større anskaffelser en dag ude i fremtiden. Her synes jeg at det kan være smart at tænke en boligprioritetskredit ind i billedet, da den giver adgang til at hæve pengene igen efter at I først har sparet dem op, og samtidig har fået opsparingen forrentet på en fornuftig måde.

Ja, det var lige lidt mere input, håber ikke det bringer mere forvirring end godt er 🙂