#200434
Anonym

Jeg er grundlæggende helt enig med dig Molan, at andelsboliger burde overvejes at blive konverteret til ejerboliger. De har simpelthen mistet deres berettigelse som et billigt alternativ. Da de tidligere var det, var markedet styret af snyd, penge under bordet og nepotisme. Den dag renten stiger markant (det kan godt ske over en stribe år), kommer andelsmarkedet til at bryde sammen og nyhederne bliver fyldt af andelshavere der går på tvang eller taber store summer. Men jeg tror bare ikke, at der er politisk vilje til at ændre det. Eller rettere – det skal være i små steps eller når problemet bliver stort nok.

I mellemtiden synes jeg der bør fremavles nogle bedre finansieringsprodukter til andelsboliger. Her forleden opdagede jeg, at banken havde hævet vores variable rente 0,5% (selvom udlånsrenten fra nationalbanken er faldet), fordi som de sagde “ja, alle de variable renter har vist fået et nyk.”. Tænk hvis ejerboliger var underlagt den slags finansiering. Eneste info man får, er et lille notat på et kontoudtog. Det kan ikke passe, at vi ikke kan få ændret lovgivningen, så bankerne kan tilbyde mere sikre, fastforrentede og billigere lån uden at gå på markant komprommis med bankernes egen profit og sikkerhed.

Det er for øvrigt en fin tommelfingerregel med prisen mellem andelsbolig og ejerboliger. Den har jeg ikke hørt før. Og jeg er helt enig i, at andelsforeningerne bør have strammere styring af hvilke andelshavere de får. Men der har bare været så få tvangsauktioner og dårlige betalere, at man ikke ser det problem.