Forside Fora Bolig og realkredit køb af nyt hus men teknisk insolvent i det gamle køb af nyt hus men teknisk insolvent i det gamle

#200248
Anonym

Det er ikke særligt realistisk!

Eksempel:
Hvis din bolig i dag er 2,0 mio. kr. værd
Din gæld er 2,5 mio. kr.
Og du ønsker at opgradere til et hus til 3,0 mio. kr.

Så skal du regne med følgende i runde tal:
Lånebehov til dækning af gammel gæld + salgsomkostninger og flytteomkostninger, min. 0,6 mio. kr.
Lånebehov til dækning af ny bolig 3,0 mio. kr.
Lånebehov i alt 3,6 mio. kr.

Maksimal realkreditbelåning 2,4 mio. kr.
Nødvendig boliglån i banken 1,2 mio. kr.

Et er at renten på et banklån med dårlig sikkerhed typisk vil udgøre i størrelsesordenen 10-14%, hvilket giver dig en rente på boliglån over 100.000 kr. årligt.

Noget helt andet er, at bankerne er i gang med at reducere RWA (risikovægtede aktiver) i øjeblikket. Selv om I har gode økonomiske udsigter, så er der ikke mange der ønsker at tage den slags risiko ind i bøgerne i øjeblikket.

Derudover ser man mange gange, at der går noget galt og nybyggeriet bliver 10-20% dyrere end forventet. Mange gange vil realkreditinstituttet ikke vurdere boligen højere end det oprindelige byggeprojekt, hvilket betyder, at resten så må finansieres med et dyrt banklån. I ovenstående eksempel kan dette give 600.000 oveni banklånet.

Så nej, jeg synes helt klart i skal vente med at bygge nyt til i har reduceret jeres boliggæld til 80% af ejendommens værdi. Når I er kommet dertil har I den fornødne buffer til at bygge nyt.

Alternativt kunne i overveje at sælge sommerhuset i udlandet.