#199070
Anonym

Jeg synes du skal kigge lidt over på den anden side af Øresund, hvor du kan få en ide om hvordan den svenske prissætning på boliglån på et eller andet tidspunkt vil slå igennem i Danmark.

Der er ingen tvivl om, at Handelsbanken har udnyttet de danske bankers problemer til at vinde markedsandele i de senere år. Metoden har været at sætte en kunstig lav rente en periode.

Men hvis du ser på parallellen til boligprioritetslånet i Sverige, så koster 3-mdr.lånet altså 2,9% i rente (hvilket svarer til 2,15% hvis vi korrigerer forskellenen mellem Nationalbakens og Riksbankens ledende rente).

I længden kan Handelsbanken naturligvis ikke leve med at tjene langt mindre på den danske forretning end den svenske forretning. Dertil er det blevet for dyrt at tilvejebringe egenkapital. Så i min optik er der slet ingen tvivl om, at der kommer en mærkbar prisjustering i Handelsbanken.

Dit hårde angreb på dansk realkredit og den overdrevne forherligelse af de svenske banker holder simpethen ikke for et nærmere faktatjek.

Du overser også det helt åbenlyse forhold, at boigboblen i danmark er eksploeret godt og grundigt. Bankerne har taget mange af tabene i perioden 2008-2013 og vil formentlig få resten renset ud af systemet frem mod 2016. Billedet er et andet i Sverige og Norge, hvor frygten for bobbelopbygning er tiltagende. På et eller andet tidspunkt kommer Sverige til at stå med en priskorrektion på boligmarkedet og så er det pludselig Nordea og Handelsbanken der står med store nedskrivninger, fundingproblemer og generel lavvækst, mens bankerne på den danske side har det relativt nemt. Sådan går det op og ned i bankverdenen og samfundsøkonmien som helhed.