#196670
Ole Laursen

Jeg har selv droppet bankerne til opsparing og i stedet købt investeringsforeningsandele.

Hvis du ikke gider bruge en masse tid på at sætte dig ind i det, så gå ind på ifr.dk, kig under “Statistikker” -> “Afkast” (kort eller langt sigt), vælg “Obligationer Korte danske” i kategorien og find en fornuftig forening (så højt afkast og så lille risiko som muligt). Der er lidt yderligere risikostatistik under “Statistikker” -> “Risiko” -> “Stabilitetsmål”.

Når du har fundet en forening, så skal du bare have oprettet et depot i banken og have købt andelene på børsen, det kan gøres gennem netbanken. Du kan starte med at købe for små beløb indtil du lige har styr på hvordan det fungerer.

“Obligationer Korte danske” er foreninger der investerer i obligationer der er lige ved at løbe ud. Det giver et meget stabilt udbytte. Almindelige langtidsvarende obligationer giver gennemsnitligt lidt mere, men udbyttet fra foreningerne kan godt svinge noget undervejs fordi renteændringer påvirker værdien af obligationerne (hvem gider at have lavtforrentede obligationer hvis man kan få nogle med højere rente).

Det var svaret på dit spørgsmål. 🙂 Men hvis jeg var dig og ikke skulle bruge pengene lige nu, ville jeg nu vælge en global obligations- eller aktieforening med lidt risiko i til hovedparten af beløbet. Det kan sagtens give 2-3 gange større afkast mod du til gengæld skal finde dig i nogle udsving undervejs. Personligt spekulerer jeg ikke så meget på udsvingene – har en pæn sjat stående i en aktieforening med meget store udsving, jeg kan se at den mistede over 50% under finanskrisen, men allerede efter et år var den oppe på niveau igen. Det eneste udsvingene reelt betyder for mig er jeg evt. kan komme til at vente lidt når jeg engang skal have pengene ud igen fordi kursen måske er nede i en dal.

Måske er du slet ikke til så store udsving. Men investeringsforeningerne i Danmark dækker hele udsvingspaletten og med ifr.dk’s statistik hen over krisen kan du få en idé om hvad der sker når det går helt galt. Hvis det er aktier, så sørg for at holde dig fra foreninger med et smalt marked, f.eks. det danske aktiemarked, eller amerikanske, eller enkeltbrancher – den slags er efter min mening mere egnet til folk der bruger lang tid på at sætte sig ind i hvordan de forskellige sektorer klarer sig mod hinanden.