#192746
Anonym

Hej Brian.

Jo, der er rig mulighed for at belåne en ejendom under fx. 500.000 kroner overalt i Danmark. Men finansieringsselskaberne oplever øgede tab i dette boligsegment. Dette er med baggrund i, at denne type af ejendomme opnår en meget lav pris på tvangsauktioner eller på det frie marked, og at ligge tiderne er utrolig lange ved salg gennem en ejendomsmægler. Mange steder i landet er realiteten desværre, at huse er næste usælgelige i øjeblikket. Dette giver så igen en lang række problematikker, som vi ser i vores yderområder.

For at kunne belåne en ejendom til fx 400.000 kroner stilles der skærpede krav til købernes økonomi. Det vil sige, at rådighedsbeløbet for køber som et minimum skal opfylde långivers minimums krav, og gerne mere. Køber skal som udgangspunkt have en god stabil indtægt, og der skal på alle måder være ”ro” omkring den økonomiske formåen.
Hertil kommer, at forholdet imellem indtægt og gæld (Kaldet gearing eller gældsfaktor) ikke må være særlig høj. Her kigges på al gæld, det vil sige realkredit, bank og alle andre finansieringskilder. Og der kigges også mere kritisk på, hvis køber fx har forbrugsgæld, eller gæld som ikke er anvendt til køb af aktiver eller studierelateret.
Endvidere skal ejendommen vurderes, og ejendommen skal fremtræde i præsentabel og god stand. Det vil sige, at en ejendom i meget dårlig byggeteknisk stand ikke vil kunne belånes. (Typisk hvis ejendommen er dårlig vedligeholdt, dårligt tag, større fugtproblemer, meget nedslidt indvendigt)

Der ydes som hovedregel ikke afdragsfrihed i denne type af ejendomme. Men der kan etableres realkreditlån over 30 år og boliglån, som regel op til 90 % af købsprisen. Den resterende købssum, inklusiv omkostninger, skal køber selv komme med.
Min erfaring er, at ejendommene som hovedregel bliver godkendt til belåning, men at der gives en del afslag, da mange købere i dette segment ikke lever op til disse skærpede økonomiske krav.

Håber at dette kan hjælpe dig lidt.

Generelt om debatten på mybanker: Ja, jeg er ansat hos et pengeinstitut. Følger ofte debatten herinde, og er tit lamslået over alle de useriøse debatindlæg der præsenteres, og hvor ofte brugere ”hijacker” indlæg, så spørgerens henvendelse slet ikke bliver besvaret.