#191286
Anonym

Fordi de ældre har set – og vi yngre har hørt om – hvordan Anker Jørgensen i 1970’erne kørte inflationen i sænk med sin inflationære politik.

Konsekvensen af en devaluering er stigende inflation og forventninger om at devalueringer gentages igen og igen.

Indenfor økonomisk teori er der et begreb som hedder forventningsløftede phillipskurver som indebærer, at investorer, lønmodtagerorganisationer, erhvervsvirksomheder, butikker osv. ikke alene inddiskonterer inflationsforventningen men også inflationsacceleration i deres krav til investeringskalkuler, lønkrav etc.

Resultatet er accelererende inflation som et selvopfyldende profeti. Og problemet er, at accelerende inflation er meget omkostningsfyldt at bremse op. Accelerende inflaiton kan kun standses ved en meget alvorlig hestekur, som den nationens redningsmand Schlütter gennemførte i 1980’erne.

Efter festen kommer tømmermændende og det ved Tyskerne om nogen efter Weimarrepublikkens fald.

Desuden er inflation udtryk for politisk bestemt omfordeling fra kreditorer (ansvarlige folk som sparer op) til debitorer (eksempelvis boligejere med store lån). En sådan omfordeling er som udgangspunkt ikke rimelig. Enhver bør selv bære den gæld man påtager sig.