#191234
Anonym

… og det efterlader jo så spørgsmålet om det er der forskelle i kreditregulering og tilsynsmyndighederne der forårsager forskellene mellem landende, eller om det er forskelle i sektorernes adfærd, der forårsager landende.

Jeg er ikke i tvivl om at den danske banksektor har udvist langt mindre ansvarlighed end den svenske. Men uansvarligheden opstår jo ikke i et tomrum. Uansvarligheden opstår indenfor en ramme, som vi passende kan kalde offentlig lovregulering og sektortilsyn. Jeg er slet ikke i tvivl om, at sektoren i Danmark har også været svagere reguleret end i Sverige. Derudover hører det jo med til historien at bankkrisen i sverige fra 1987-1993 var meget meget værre end den tilsvarend danske. Med det in mente har formentlig både sektoren og lovgiverne udvist større påpasselighed.

Når det så er sagt, så er der faktisk meget der tyder på at boligprisudviklingen i Sverige fra 2008-2012 muligvis kan have været uholdbar. Flere og flere taler om at Sverige nu står overfor en periode med større boligprisfald.

Endnu være er det i Norge, der efter mit bedste gæt kommer til at opleve et regulært kollaps på boligmarkedet i 2014 eller 2015. Boligpriserne i Norge er kommet helt ud af trit med boligkøbernes fundamentale betalingsevne.