Forside Fora Privatøkonomi Hvad skal afdrages først; boliglån eller realkreditlån? Hvad skal afdrages først; boliglån eller realkreditlån?

#190174
Anonym

Nu skal man som regel gøre det modsatte af hvad banksælgeren siger.

Hvis banksælgeren (som vores gjode) siger, nej lad da være med at sælige de 100.000 kr. du har stående i Danske Bank aktier så du ikke behøver så stort et boliglån, så skal sælge aktierne og reducere behovet for boliglån, træk på købekredit til ågerrenteniveau etc.

Hvis banksælgeren siger at du skal vælge F5 eller Fast rente, så er det ikke nødvendigvis i din interresse. Det kan meget vel handle om bankens hensyn til systemisk risiko og refinansieringsrisiko. Banksælgere oplyser sjælden om det rentestrukturbetingede kurstab der ofte materialiserer sig i F5’eren. Så når bansælgeren siger, du skal vælge F5, så skal du vælge F1 eller F3.

Hvis Banksælgeren siger, at du skal afdrage på dit realkreditlån og følgelig afdrage mindre på banklånet til 12% i rente, så skal du som minimum tænke dig godt om. Der kan ganske givet opstilles scenarier for både det ene og det andet. Hvis du fx er i stand til at tilbagebetale dit boliglån på 3 år på trods af at du også afdrager på dit realkreditlån og du samtidig har et F5 lån, så vil det formentlig være en god ide at afdrage på lånet. Hvis afdrag på realkreditlånet derimod indebærer, at det tager dig 20 år at komme af med boliglånet, så er afdrag ikke interessant. Jo, det kan betale sig år 1, men jo flere år vi bevæger os frem, desto større bliver trækket på det dyre boliglån og desto mere omkostningsfuldt bliver afdraget.
Som tommelfingerregel må man gå ud fra at bansælgere (ud fra bankens egeninteresse) opfordrer de kunder, hvor det kan betale sig at afdrage på realkreditlånet, at vælge afdragsfrihed, mens banksælgerne anbefaler de kunder, hvor det ikke kan betale sig at afdrage, at de skal afdrage på realkreditlånet.

Så igen, gør altid det modsatte af hvad banksælgerne anbefaler, så rammer man som regel rigtigt.

[Ovenstående er selvfølgelig skrevet i en sarkastisk tone, men desværre er der en vis sandhed i det. Du skal altid være kritisk overfor banksælgernes såkaldte “rådgivning”. Det er ikke rådgivning, det er salg!]