#188542
Anonym

Fortvivl ikke min gode mand.

EU er på vej med ny lovgivning, der i den grad gør op med finansielle supermarkeder. Og jeg er ikke i tvivl om at de facto regeringschefen, Økonomi- og Indenrigsminister Magrethe Vesterager, vil gøre alt for at få os med ind i aftalen om fælles EU Banktilsyn.

Det den finske nationalbankdirektør, Erkki Liikanen, som er sat i spidsen for arbejdet med at granske EU reglerne for kapitaldækning og banktilsyn, siger i den 153 siders lange rapport er jo, at der skal gøres fuldstændigt op med finansielle supermarkeder.

A) Investmentbanking skal skilles fuldstændig ud fra almindelig banking (dvs. almindelig bankvirksomhed, hvor man tager mod indskud fra kunderne som herefter videreudlånes til privatkunder og virksomheder). Der bliver tale om fuldstændig adskilte juridiske enheder, som ikke kan krydssubsiduere hinanden, dvs. at indskydere og almindelige bankunder ikke kan komme til at finansiere spekulationsfejl i investmentbanking.

B) Investmentbanking (som vel udgør omkring halvdelen af Danske Banks balance) skal til at have meget tungere risikovægtning, dvs. at bankerne skal reservere langt mere egenkapital, hvis de vil ind arbejde med spekulation og fidusmageri frem for almindelig bankretning.

C) Nok så interessant for det danske boligmarked, så siger Erkki Liikanen på side 81 (pakket fint ind i fagord) at belåningsituationen på det danske boligmarked er hul i hovedet, og at vi skal tilbage til 80’ernes måde at belåne boliger på, hvor der var et loft over hvor meget af ejendomsværdien der kunne belånes:

“Another area in need of further development concerns the tools available to authorities to address the growing imbalances in credit markets. In the past, real estate lending – fuelling instable development of asset prices – has been associated with many serious banking problems, also in the recent financial crisis (e.g. in Ireland, Spain and Denmark).

There is support to the inclusion of a loan-to-value (LTV) cap and/or loan-to-income (LTI) cap into the macro-prudential toolkit. They are direct measures to limit the amount of gearing and prevent the over-indebtedness by individual borrowers vis-à-vis the value of the assets purchased by the respective credit or their income. Hence, they are direct measures to limit leveraged growth in asset markets and the growth of household sector imbalances. In the past, LTV values well over 100% significantly fuelled the build-up of real estate credit and pricing bubbles. National regulation to allow authorities to set up LTV caps (and LTI caps with a similar purpose) and EU-level harmonisation of the actual definition and use of such restrictions should be a priority in the further development of an effective set of macro-prudential tools.

Med andre ord – kreditvurdering ud fra den enkeltes forhold er bare ikke godt nok. Vi er nødt til at se på det samlede makroøkonomiske effekter af bankernes kreditgivning.

Det anbefales, at der indføres en LTV-grænse, altså en græsen for hvor meget af boligens værdi der kan belånes i banken og realkreditinstituttet i samtlige lande, der tilslutter sig finanspagten. I Sverige og Tyskland er grænserne 85%. Mit gæt er at boligbelåningsgrænsen vil ende på et sted på mellem 80-90%.

Og hvad betyder det så? Ja det betyder, at boligkøbere frem over kun vil kunne få finansieret 80-90% af boligens købspris i banken i form af et realkreditlån og et boliglån. Resten skal enten a) tilvejebringes i form af ren opsparing – det vil gælde de fleste eller b) ydes som et højt forrentet forbrugslån uden sikkerhed med en rente på 12-20%.

Jeg er slet ikke i tvivl om at dette på meget lang sigt er sundt for boligmarkedet og dansk økonomi, men på kort sigt kommer det til at gøre ondt. Når boligkøberne kan kreditgodkendes til lavere beløb, så falder boligpriserne markant.
På den anden side – og det synes jeg er positivt – så kommer bankerne til at spille en langt mindre rolle i samfundet.
1. Boligkøberne skal selv stå for størstedelen af den finansiering der ligger udenfor realkreditinstituttet – dvs. bankfinansiering af boligen hører fortiden til.
2. Bankernes rolle bliver først og fremmest at tage mod indskud og finansiere mindre ting som kassekreditter, billån og kortere forbrugslån af forskellig art samt vigtigst af alt, at finansiere de virksomheder vi i danmark skal leve af.

Så alt i alt hilser jeg Basel III og EU’s forskellige initiativer meget velkomne, men det bliver en gigantisk kold tyrker for banksektoren og desværre også i en periode for overbelånte boligejere!