Forside Fora Privatøkonomi Risikokunder får regningen i RealKredit Danmark – John Norden kommenterer Risikokunder får regningen i RealKredit Danmark – John Norden kommenterer

#185942
Anonym

Ja Vturbo og uden at kunne sige det med bestemthed, så er min mistanke, at Danske Bank / Realkredit Danmark lige nu kører et dobbeltspil. Som altid fuldt lovligt og ganske uetisk.

De kører med to parallelle værdiansættelsesmetoder: En metode når ejendommen skal belåns, og en anden metode til vurderingsformål.

1) Ejendomme kan ifølge realkreditloven belånes til 80% af markedsværdien. Dvs. de priser ejendommene rent faktisk handler til (uanset liggetid).

2) Når de så efterfølgende prissætter bidraget, så anvendes Finanstilsynets retningslinjer om nedskrivningstestet skal ske ud fra et ejendommen med stor sikkerhed skal kunne sælges på et velfungerende marked indenfor kun 6 måneder. Den korte tidsfrist betyder lavere værdi.

Så med andre ord tyder noget på at bankerne kan både blæse og have mel i munden.

Du har derudover helt ret i at der i de finansielle supermarkeder sker en krydssubsiduering mellem realkreditinstitutterne og bankerne. Endnu et argument for at lave et forbud mod finansielle supermarkeder.

Hvad angår den nye Nationalbankdirektør, så får vi danmarks dygtigste økonom (Cand Oecon fra Århus Universitet) bag roret. Han er uafhængig. Han er rationel og han er ikke bange for at gøre det der skal gøres – og så har han tidligere været ret kritisk overfor banksektoren.

Bl.a. kan jeg huske at han allerede tilbage 2004 udtalte, at priserne i ejendomssektoren var kommet op på et niveau, hvor ATP ville satse på andre forretningsområder (underforstået han havde set at der var en bobbelopbygning undervejs). Dygtigt manøvrerede han ATP uden om den rotterede, som mange banker hoppede helt eller delvist i suppedasen.

Så dygtige var Danske Bank ikke. De købte National Irish Bank og Northern Bank alt for dyrt og på højdepunktet af en bobbel. Det er udtryk for et monumentalt ledelsessvigt.