Forside Fora Privatøkonomi Finn Østrup: afskaf flexlån og afdragsfrihed Finn Østrup: afskaf flexlån og afdragsfrihed

#177294
Anonym

Nu var det ikke direkte Flex og Afdragsfrihed der skabte boligboblen, selvom det var medvirkende til at forstærke den yderligere. Det var på grund af de lave renter på de internationale kapitalmarkeder, som man gik ind og reddede banker m.v med efter IT-Boblen der bristede i 2001. Man ville udskyde tabene, men skabte istedet en ny, og endnu større kreditboble på ejendomsmarkedet. Der var aldrig nogen højkonjunktur. Det hele var for lånte penge.

Personligt mener jeg ikke afdragsfrihed hører hjemme i Dansk realkredit. Flexlån er fint, sålænge der afdrages og man dermed i højere grad sikrer pantet. Men hvis man kombinerer det med afdragsfrihed, så står man altså med et højrisiko produkt – både for realkreditten og den enkelte ejer der kan få lagt sit liv økonomisk i ruiner på grund af det. Den der med at betale banklånet af.. det er der bare ikke så mange der gør. Det er jo – også – afdragsfrit.

Det ville måske også være sundt nok, med yderlige fald på boligmarkedet – og højere renter. Japanske tilstande er ikke smarte, hvilket Bernstein også har advaret imod.