#175710
Anonym

Tja – der er jo en række faktorer der spiller ind. Der er måske et par lidt utraditionelle faktorer som jeg vil anbefale jer at kigge på – f.eks. forventninger til egen økonomi. Det er selvfølgelig farligt – men prøv at tænke over fremtidsudsigterne for jeres jobs. Her tænker jeg på om i er næsten lige nyuddannede (og derfor “normalt” har udsigt til pæne lønstigninger de næste år) eller om i har nået jeres defacto slutløn.

Herudover så er det måske også værd at overveje hvordan i selv har det med at administrere penge – f.eks. hvis i godt kan håndtere at have penge mellem hænderne så kan det give fleksibilitet med afdragsfrihed. Omvendt hvis man er tvunget til at afdrage x kr. om måneden bliver man vænnet til det – og så er det godtnok rart når man efter nogle år begynder at kunne se en fornuftig friværdi.

Men ellers er jeg meget enig i
a) God ide at få afdragsfrihed for at generelt få lukket de dyre lån først
b) Flex vs. fastforrentet er næsten en religion. Så her kan man virkelig få en hæftig debat.

Jeg kan her sige hvordan jeg selv har disponeret: P.t. har jeg et 30 årigt fastforrentet med afdrag. Planen er at når jeg har skaffet mig af med nogle dyrere lån og kan afdrage over en kortere periode så overvejer jeg flexlån. Mit personlige rationale er: Lange lån har lille afdragsdel de første år så for mig er risikoen for flex for høj. Hvis jeg kan afdrage over en kortere periode (f.eks. 10 eller 15 år) så er jeg derimod i den situation at jeg får nedbragt gælden hurtigere – så en evt. rentestigning ikke rammer mig helt så hårdt.

Men igen – det er rent personligt.