#175638
peter holm larsen

Hej Mads,

Nu er det jo rigtigt svært som jeg også har sagt i mange andre sammenhænge at rådigve ud fra så spinkle forudsætninger som du giver mig i dette tilfælde.

Men lidt faktuelt så er det sådan et jo længere løbetid et lån har med fast rente jo mere kursfølsom er lånet ved renteændringer. Denne kursfølsomhed hedder “varighed”. Varigheden er udtryk for den værdi kursen vil ændre sig ved en ædring på 1 % point i det nuvgældende renteniveau – f.x.

http://www.nasdaqomxnordic.com/bonds/denmark/microsite/?Instrument=XCSE4NDASDRO3041

er linket til en 30 årigt obligation uden afdrag som har en varighed dd. 16,9 – dvs ændrer markedsrenten sig fra 4,23% til 5,23% vil kursen på obligationen falde ca. 16,9 kurspoint. Man kan ikke sådan uden videre så bare gange igennem ved 2% og 3% point ændringer idet varigheden mindskes efterhånden – så der er ikke sådan at kursen falder til 0 hvis renten f.x. steg 7% point.

Nu kender jeg ikke helt produktet boligprioritet – men mig bekendt er det variabeltforrentet – og vil på ingen vis kunne konkurrere med et F1 lå i så fald – på INEGN vis.

En ide kunne være hvis du afdrager 750.000 kr. nu ved jeg jo igen ingen om baggrunden herfor, så at reducere løbetiden på dit nuværende lån til 10 eller 20 år – men igen hvis du tror renten stiger mere end markedet vel og mærke forventer i de kommende 2 år – så er det helt galt at indfri lånet eller lægge om til en kortere løbetid.

Pt kan man f.x. få et 3% 10 årigt obligationslån til kurs 99,55 (skal så ikke optages som et kontaktlån!!!) så der ville være lidt rente at spare – men til gengæld er varigheden meget lav – og dermed muligheden for en kursgevinst der er skattefri meget lavere.

Håber det giver lidt svar.