#175420
Anonym

Så vidt jeg kan læse i nyhedsstrømmen, er det lån til virksomheder og især ejendomsspekulanter, der koster bankerne dyrt i form af tab. Ikke desto mindre er det de private bankkunder, der kommer til at betale, dels via høje udlånsrenter og gebyrer, dels via minimal rente på indlån. Udlån til virksomheder er stadig med lave renter og relativ stor risiko, angiveligt på grund af konkurrence om de “store” kunder.

I stedet for at gå sammen i en forening, der kunne forhandle bedre renter til private, burde man etablere en bank, som kun handler med privatkunder. Risiko for tab bliver mindre og der kan tilbydes bedre renter både på indlån og udlån. Evt. indlånsoverskud kan udlånes til de etablerede banker på langt bedre vilkår end enkeltpersoner kan opnå.

Uden erhvervskunder bliver en sådan bank ikke særlig stor, må man se i øjnene. Men så længe man kan drive en forretning med fornuftigt afkast og solide (og tilfredse) kunder, er der vel ingen grund til at få volumensyge.

Så vidt jeg kan læse på Finanstilsynets hjemmeside, kræves der 8 mio. euro – ca. 60 mio. kr. – i ansvarlig kapital for at starte en bank. Så hvis der der bare findes 6.000 mennesker, der er parat til at investere 10.000 kr. for at få startet en bank med gode forhold for privatkunder, så skulle resten være lige ud ad landevejen.