Forside Fora Privatøkonomi 30 års afdragsfrihed 30 års afdragsfrihed

#175188
peter holm larsen

Det rene vanvid – at stille det op sådan – er netop derfor det er så vanvittigt farligt at lytte til råd herinde.

For det et er rigtigt hvis man ser bort fra bidragssatser og andet godt så er det korrekt som HrBentzen skriver – men man kan ikke se bort fra andet godt – uden at det er det rene vanvid.

De væsentligste fejl i uprioriteret rækkefølge er:
1) Der er fradragsret fra renter for skattepligtige i Danmark (det reducere renteudgiften med mellem 33%-52% – det er vanvid at forestille sig en 0% skat.
2) Ved at sammenligne lån med og uden afdrag – er man nødsaget til at forholde sig til, hvad de sparede månedlige afdrag bruges til – hvis ikke andet kan de jo sætte de sparede afdrag i banken til pt. en rente på 3,75 pa. – så der kommer en pæn gevinst – som det er vanvid at forestille sig står på en konto til 0% i rente
3) Der er betydelig forskel på at betale 1 mio. kr i dag og 1 mio. kr. om 30 år – viser al historik – så det er vanvid at sammenstille de 2 lån i nominelle værdier – da det forudsætter 0% inflation.
4) Stiger den lange rente 2 procent point falder restgælden på et afdragsfrit lån med ca. 35% mens den kun falder med ca. 20% på et lån med afdrag – denne lodseddel vil det efter min vurdering være vanvid at prissætte til 0 – en gevinst der endda er skattefri. En skattefri gevinst på 15% svarer til mellem 20-30% før skat. Det er vel ikke helt usandsynligt at renten i løbet af de kommende 30 år kan stige til 6%.
5) Og ja – se du bare bort fra bidragssatersene de er tilnærmelsesvist ens – dog lidt billigere på lån med afdrag.

Men hvor er logikken i at se bort fra punkt 1-3 og så må man selv sætte pris på punkt 4. Det er i hvertfald dårlig rådgivning at forudsætte at afdragene ligger i bankboksen og samler støv.

Endelig på det mere individuelle plan – kan der også være personer der vurdere at 1 kr. forbrug i dag har en større værdi en 1 kr.s forbrug om et år (alt i fastepriser) – sådan forsøgt forklaret for alm. lægmand.

Så til spørgsmålet – hvad vælger jeg – så ville jeg med garanti vælge at sætte de sparrede afdrag i banken som minimum – og jeg ville nok også godt turde satse lidt på at renten i løbet af de næste 30 år på et eller andet tidspunkt vil være højere end i dag.