Forside Fora Bolig og realkredit hvor kan jeg klage hvor kan jeg klage

#174882
Anonym

Tyveri? Hvis jeg havde skiftet til Nordea for 5 år siden, da jeg fik mit mastercard, ville jeg have haft ca. 9.000,- kr. mere på min konto idag iflg. mine beregninger. I stedet stolede jeg på, at min bank selvfølgelig gav mig en fornuftig pris for sine ydelser, idet jeg jo havde været en trofast kunde igennem mange år. Såeh, det er da vist ikke mig der er tyv.

I øvrigt mener jeg ikke, at man kan kalde overtræk for tyveri, idet bankerne jo selv i deres informationsmateriale oplyser hvad overtræksrenten er. Altså er det forventet, at kontoen kan stå både i plus og minus, alt efter hvordan den enkelte kundes finansielle situation er her og nu. Man betaler en højere rente for et overtræk end for et lån. Men selfølgelig skal der indgås en aftale, hvis overtrækket er mere end lidt “småtterier” til at betale en uventet regning. Men den aftale havde jeg som sagt. Mundtligt…

Sidst men ikke mindt, mener jeg det er meget forkert at tale om “bankens penge”. For det første har bankerne som sagt fået foræret en stor del af skatteydernes penge, som tilsvarende er sparet bort fra andre områder i vores samfund, f.eks. uddannelsessektoren og ældreplejen. Og for det andet, så repræsenterer penge jo ikke længere noget fysisk, men er blot tal i en maskine. DVs. i gamle dage, var penge en form for certifikater, der repræsenterede en eller anden ting af værdi, som oftest guld. Dette system blev i midlertid afskaffet i løbet af det 20. århundrede, og bankerne fik tilladelse til, selv at “frembringe” penge ud fra et bestemt sæt regler afstukket af det givne lands nationalbank. Jeg ved ikke præcis hvad systemet er i DK, men normalt kan banken selv gange op med 10 på det beløb den har modtaget i papirpenge fra nationalbanken. Når kunderne sætter penge ind på deres konti, kan banken igen gange op på de penge de får ind. Det er nærmest som en form for pyramidespil, og er den primære årsag til fænomener som “inflation” og “tvangsauktion”. Pointen er, at de penge en bank låner ud, ikke bliver hentet i en boks i bankens kælder, men derimod bliver frembragt elektronisk i det øjeblik lånet bliver udbetalt. Bankens reelle aktiver vil normalt kun udgøre ca. 10% af dens fiktive aktiver.

Når man overtrækker sin konto, har man altså ikke stjålet penge fra banken. Banken har blot lagt beløbet oveni den mængde penge den har lånt ud, men ikke trukket dem fra nogen steder.

Bent 🙂