#169710
Anonym

Huspriserne i Danmark er stærkt begunstiget af beskatningsfordele (og lånefordele) i forhold til andre investeringsobjekter, og bl.a. derfor har de været stærkt stigende i opgangstider. Under gode forhold kan det simpelt hent ikke betale sig at lægge penge andre steder, og det giver en selvforstærkende effekt og grobund for bobler.

Mens der næsten ikke er nogen grænser for hvor hurtigt priserne kan stige, så er der derimod nogle praktiske grunde til at fald ikke forekommer på samme eksplosive måde. Reelt set burde markedet idag være væsentligt lavere end det nuværende niveau, men langt fra alle sælgere har råd til at tage det tab, og det skaber en situation hvor der er langt fra sælgere til købere. Det betyder at i stedet for et kort men drastisk fald, så får vi en langvarrig stagnation af priserne og hvor det reelt bliver inflationen der sikrer prisfaldene over en lang periode.

Egentligt er den ikke længere end det klassisk råd: “Køb hvis du regner med at bo samme sted i mindst 5 år, ellers lej”. Det har boblerne ikke ændret på. Og lad være med at indregne en ‘sikker gevist ved salg’ i dine langsigtede budgetter.