#157064
Anonym

Hej Christina,

Du føler ikke at du får svar på dine spørgsmål men blot bliver “overfaldet" på grund af din kontanthælp. Jeg er selv på kontanthjælp grundet langtidssygemelding, har for et par år siden kæmpet mig ud af RKI og har derefter sloges med et stort forbrugslån med 14% rente – det er jeg nu også næsten ude af. Selvom vores situationer måske ikke er ens så håber jeg at du vil forstå, at jeg ikke fordømmer dig, men prøver at rådgive ud fra mine egne erfaringer.

Først og fremmest så kan du ikke få lagt gælden ind sammen med et boliglån til en fordelagtig rente. Det ville betyde en gældsætning på langt over 100% af boligens værdi og det går ingen banker med på i dag. Du må indstille dig på at gælden til boligselskabet bliver et forbrugslån. Om du bliver indberettet til RKI igen det kan ingen svare på da de kan gøre det, men vi ved jo ikke om de vil.

Det var ærgeligt, at du ikke fik bestridt gældens størrelse i sin tid, men det er der nok ikke noget at gøre ved nu. Sket er sket og nu gælder det blot om at finde en fornuftig afdragsordning som både du og boligselskabet kan leve med. Ved at indgå en afdragsordning som du passer så indberetter de dig ikke til RKI.

Jeg forstår godt, at de andre debattører falder over den med huskøb og kontanthjælp. De to ting hænger simpelthen ikke sammen. For det første må du på kontanthjælp reelt ikke eje noget af større værdi og uanset om du skal låne 100% i banken så har du reelt ikke lov til at eje det og det kan blive forlangt solgt. For det andet så må bankerne reelt heller ikke indberegne din kontanthjælp som indtægt.

Min kæreste og jeg kigger også på hus i øjeblikket, men det vil blive ham der køber alene. Han skal stå som eneejer af huset da jeg jo netop er på kontanthjælp. Det er derfor også kun hans indtægt banken vil beregne ud fra. De tager simpelthen udgangspunkt i at han er single og ser som om indtægten matcher rådighedsbeløbet samt at gældsfaktoren holdes på ca. 2,5 – 3 gange indtægt. At jeg flytter ind lige efter han har købt og overtaget huset er ligegyldigt. Det er min kærestes hus og han har lov til at lade mig flytte ind.

Det er det samme I nu skal ud i. Hvis din kæreste har en stabil gennemsnitlig indtægt og ingen gæld så burde det nu heller ikke blive noget problem for ham at købe et hus til de 500.000 som I snakker om. Tag han årsindkomst og gang den med 3. Hvis det tal I kommer frem til er over det som huset koster så sørg for at han laver et budget hvor alle hans indtægter og udgifter er beregnet ud fra det pågældende hus. Hvis rådighedsbeløbet er over 7000 kr om måneden når I også har lagt penge af til løbende vedligeholdelse (ca. 1000 kr om måneden) så gå i banken og fremlæg det. Husk at det kun er hans indtægt der skal indgå i budgettet, men også kun hans udgifter. Hvis du for eksempel betaler kontingent til noget som kun du er medlem af skal det altså ikke regnes med.

Når din kæreste så har købt huset skal I overveje om I tror at renten forbliver lav og derfor skal vælge flex lån eller om I skal satse på et afdragsfrit lån hvor I ikke betaler afdrag, men kun renter og gebyrer de første ti år. Det I sparer her kan du så bruge på at få afdraget din gæld. Den virker måske stor og uoverskuelig nu, men den kan sagtens afdrages på blot 5 år hvis din kæreste er indstillet på at trække det økonomiske læs med huset.

Skulle du ryge i RKI igen så kan du dog være ganske rolig med hensyn til boligen. Du ejer jo ikke noget og at din kæreste har hus det er sagen aldeles udvedkommende. De kan ikke røre dig sålænge huset ikke er dit.

Jeg håber at du kan bruge dette svar til noget.