Forside Fora Privatøkonomi hvorfor er der mange der optager rentetilpasningslån??? hvorfor er der mange der optager rentetilpasningslån???

#154504
Anonym

Variabeltforrentede lån er mere udskældte, end de behøver at være.

De kunder, som er i pengeinstitutter, hvor der stilles krav til, at kunderne har råd til at sidde med et fastforrentet realkreditlån, for at kunne få et rentetilpasningslån, afdragsfrihed osv., kommer højst sandsynligt ikke i vanskeligheder. De fleste kan tåle at renten stiger en del, imens få vil have svært ved at lægge deres forbrug om, hvis besparelsen er blevet brugt på sjov og ballade. En del kunder bruger dog besparelsen på deres boliglån, pension, opsparing osv. Så kan der ligefrem være tale om optimering af økonomien ved at betale de dyreste lån først.

Enkelte pengeinstitutter har måske reddet nogle dårlige kunders økonomi med rentetilpasningslån, men så opstod kundens økonomiske problemer ikke på grund af lånetypen. De var der allerede og giver nu kunderne “muligheden” for at nå at komme ovenpå igen. Men selvfølgelig er denne gruppe sårbare overfor stigninger.

Faktisk er den farlige cocktail snarere boligejere, der er teknisk insolvente, hvis økonomi er baseret på 2 indkomster eller den ene parts meget høje indkomst og som er nødsaget til at sælge deres bolig på grund af enten skilsmisse eller arbejdsløshed. De har ikke råd til at blive boende og ved salg af ejendommen venter et STORT tab, som vil forfølge dem i årevis.

Nogle pengeinstitutter har måske været så ansvarsforladte at lave købsberegninger baseret udelukkende på rentetilpasningslån, uden at tage stilling til kundens økonomiske formåen ved rentestigninger. Man må dog håbe, at der kun er tale om en lille gruppe, eftersom det ville være rigtig dårlig rådgivning.

Diskussionen i EU om at kortvarige rentetilpasningslån burde forbydes, er ikke til gavn for den enkelte privatkunde. Rentetilpasningslån med 1 års løbetid er jo netop mere sikkert end et længerevarende rentetilpasningslån, fordi kunden hurtigere har mulighed for at omlægge til en anden type realkreditlån.

Om regeringen vil hjælpe igen, er svært at sige. Sidst hjalp regeringen jo ikke bare kunder med rentetilpasningslån. Deres motivation for tiltaget var meget bredere.