#154308
Anonym

Der ligges oftest et forkert perspektiv på enhver diskussion om banker. Og bankerne er ikke sene til selv at gøre det for at få opmærksomheden væk fra hvad der egenligt er i vejen.
Perskeptivet er ofte mikorøkonomiske i deres indgangsvinkel tangerende til at være navlebeskuende ligefrem husmor økonomi agtige.

I et overordnet perspektiv kan jeg slå fast at bankerne herhjemme som i USA ikke har formået at lave en simpel udbuds og efterspørgelses analyse i forhold til især lån til bygherrer.

Jeg har i de sidste 10 år prædiket for hvornår boligmarkedet ville kollapse og især indførelsen af Flexlånene har været med til kunstigt at udskyde sammenbrudet.

Boligmarkedet fik en midlertidig prisstigning på ca. 10 år i 2003/6 som vil holde 10 år i især hovedbyområder. Og den analyse er alene bygget på forventet udbud og efterspørgelse. I denne periode går Danmarks største generation på pension uden at de forlader deres boliger i de erhvervslivs attraktive storbysområder. De ligger naturligtvis et massivt pres på boligpriserne, da de der skal overtage deres arbejde gerne vil bo tæt på arbejdet.
Presset vil aftage med stigende dødsrate for 1940 generationen. Prispresset vil derved reduceres da det for de erhvervsaktive bliver et større udbud at vælge imellem. En række af disse vil allerede for nærværende har en (dyrt købt) bolig og vil ikke skifte bolig (de er tekniske insolvente) og de resterende vil udgøre en stadigvæk vigende størrelse af unge som vil købe bolig.
Da mange arbejdspladser ligger i hovedbysområder vil reduktionen af boligprisen være mindst da der derved til stadighed vil være søgning til byerne. Mindre pres vil der være i andre områder især pga. at generationerne af unge bliver til stadighed mindre og mindre.

Bare i dag kan i læse en artikel om hvordan en almindelig mand med sund fornuft tjener godt ved private investeringer og et af hans hovedråd er “følg ikke bankernes råd. De er sælgere af egne produkter!” ekstrabladet 18. April 2010

Tillige ligger de ikke ovenstående syn ved godkendelse af lån til bolig. De red med på bølgen og har tilmed formået at få regeringen til at give borgernes penge til dem fordi de ikke kan passe deres arbejde.

Da jeg ved bankkolapsen måtte konstantere at ovenstående sammenhæng var korrekt blev jeg stærkt rystet. Jeg troede at bankerne havde forstand på kredit vurdering for jeg bliver som privat person tilsyneladende vurderet og prissat efter min chance for at kunne tilbage betale mine lån. Her har bankerne (igen) anlagt en alt for mikro niveau betragtning og har (igen) ikke formået at vurdere storlånernes markeder men istedet for belavet sig på en række standardanalyser (som ser på en række regnskabsnøgletal). De anligger derved en fortidsanalyse som hovedgruden til deres valg om hvem der får hvor mange lån og har derved slet ingen realistisk sans om hvor verden bevæger sig hen bare få år frem i tiden.
Så at hænge Danske Bank ud alene er helt forkert. Det er generelt en hel brache ( i hvertfald i Danmark) der slet ikke forstår den store verden vi bevæger os i.
Det er totalt amatør agtigt og jeg troede at de direktører og analysechefer de havde ansat havde dette overblik. De får millionløn for at være dygtige. Men nej, det er blot tordensskjolds soldater som ryggklapper hinanden og siger at her går det jo godt og de folk som vi skal vælge til ledige topjobs skal jo blot være som os, for vi er jo dygtige nok. Men det var og er de så ikke.

Lige siden at Danske Bank for år siden med deres første investeringsforening viste et dundrende ringe resultat i deres porteføje, men forøvrigt med de samme medarbejdere var i stand til at genere et rigtigt godt resultat for dem selv og det kom frem at investeringsforeningen havde købt de dårligeste investeringer fra Danske Bank selv, så opdagede jeg at det kun er business og ikke andet end business. Næste gang var da Unibank blev skabt som aktie selskab. Den kurs jeg gav ved introduktionen var ca. 150 points højere end den var få dage efter introduktionen og jeg fandt senere ud af at medarbejderene i banken alle havde forhåndskøbe aktien til en langt mere realistisk markedskurs. Der var ingen tvivl om at banken havde lagt en korrekt analyse af hvad deres reele kursværdi ville være, men de lagde oven i kursen over for deres egne kunder ved forhåndskøbstilkendegivelsen. Og sådan er der sager der hober sig op.

Så der har aldrig været nogen grund til at have tillid til sin bank. De kan ligestilles med håndværkere med dårligt rygte. De laver et dårligt håndværk. En ting var at de tidligere var i stand til at tjene penge på at snyde folk noget andet er at de ikke engang er i stand til at forudse bolig markedets kollaps.

Ovenstående betragtninger har jeg vendt med en filial chef i Danske Bank og hans uddannelse og indsigt var som jeg har anført her meget meget mikroniveau mæssigt.