#146658
Anonym

Hvorfor kan du ikke få et forhåndslån?
Ved et forhåndslån tager banken/realkreditinstituttet ud og kigger på boligen og dit renoveringsprojekt og vurderer hvad boligen bliver værd. Ud fra denne vurdering låner du kun de nye 80 %. Forskellen imellem 80% af købsprisen og de nye 80% kan bruges til renoveringen og evt. rest må så finansieres i banken.

Ulemperne er, at du skal begynde at tilbagebetale lånet med det samme, at du betaler lidt ekstra for forhåndslånet i byggeperioden og at der er risiko for at boligen ikke bliver nok værd efter renoveringen (fx. hvis huspriserne generelt er faldet mere i pris).

Ved en byggekredit betaler du kun renter (boliglånsrente/forbrugslånsrente kommer nok an på dit engagement i banken), men når byggeperioden er slut, skal du betale for omlægning af dit realkreditlån (ca. 10.000 kr.) og her kender du hverken kursen eller renten på realkreditlånet.

Skal du selv foretage renoveringen?
Mange banker i dag kræver, at renoveringen foretages af professionelle, men gode kunder som er uddannet i et håndværk, kommer med et detaljeret budget og realistisk tidsplan, får også stadig lov.

Som regel vil du få en byggekonto. Alt efter hvor mange penge du skal låne til renoveringen, kan det variere om du får adgang til alle pengene på én gang eller om du får dem udbetalt i rater, hvorefter banken/realkreditinstitutter tager ud og ser, hvordan renoveringen forløber. Hvis de tror, du bruger pengene på sjov og ballade, kan de låse kontoen, så du kun får udbetalt penge mod forevisning af kvitteringer.

Hvis de fra start af ikke har tillid til dig, får du formentlig slet ikke lov til at låne penge til renoveringen.

Omkring det med refusionsopgørelsen bør du spørge en advokat. Normalt kan man ikke gøre sådan, medmindre det er aftalt mellem dig og sælger, sælger skal altså være med på den. Spørgsmålet er også, hvad banken siger til det. Egentlig svarer det til et nedslag i prisen og at boligen egentlig er 100.000 kr. mindre værd, end det du belåner den for.