#144968
Anonym

JPUSA, på baggrund af dit indlæg stiller jeg mig selv spørgsmålet.

Kan EIK-banks mange prioritetslån blive direkte livstruende for banken?

Man har jo i EIK Bank satset enormt på netop dette område. Meget mere end andre banker.

Følgende “setup” er ekstremt problematisk for EIK Bank:
1. MAN HAR MANGE BILLIGE UDESTÅENDE PRIORITETSLÅN: Du siger, at renten på de gamle udestående prioritetslån nu er helt nede på 2,35%.
2. KONKURRENTERNE HÆVER INDLÅNSRENTERNE DRAMATISK: De største konkurrenter er blevet rigtig agressive på indlånsrenten. Danske Bank og Nordea giver nu 3,5% på indlån med lang binding, hvilket EIK Bank vel på et eller andet tidspunkt er nødt til at matche for ikke at få flugt af indlån.
3. TABENE PÅ BOLIGLÅNET VIL STIGE DE NÆSTE PAR ÅR: Der er er udsigt til stigende tab på boligudlånet, hvilket EIK Bank skal dække ind af den rentemarginalen som i forvejen nærmer sig at være negativ.

Bare lige et simpelt taleksempel:

– Af Nationalbankens seneste rentestatistik for hele banksektoren, der fremgår det, at bankernes gennemsnitlige indlånsrente nu er oppe på 1,8% (alle løbetider og bindingsperioder inkluderet, alle sektorer inkl.).
– Hvis vi bare for et sekund antager, at dette også gælder for EIK Bank, jammen så har man kun en marginal ned til indlånsrenten på 0,55%, hvilket både skal dække bankens driftsomkostninger (overhead) og tabene på boligudlånet.
– Hvis vi så dertil ligger, at EIK Bank traditionelt har været en “indlånsbank”, der har givet kunderne højere renter end konkurrenterne, jammen så er marginalen måske i virkeligheden 0,00% eller negativ?

Rentetilægget hos EIK Bank på prioritetslånene skal udvides med måske helt op til 1% før der er økonomi i det. Det er måske endda ikke nok.

For mig at se efterlader det EIK Bank med et kæmpe problem.
– Man er nødt til at matche konkurrenterne på indlånsrenten, for ellers bløder man indlån ud af banken.
– En stigning i rentetillægget møder massive protester hos kunderne, dårlig medieomtale og sager ved pengeinstitutankenævnet.
– ECB og Nationalbanken ser ud til at holde renten på det ultra lave niveau i yderligere 12 måneder, dvs. der er ingen hjælp at hente i centralbanken.