#139872
Anonym

Realkreditlån kan ikke opsiges af realkreditinstituttet, medmindre de misligeholdes. Det vil sige så længe du betaler renter og afdrag som aftalt, så vil lånet automatisk blive refinansieret hvert 5.år (undtagen de såkaldte SDO lån, hvor der gælder særlige regler).
Det er dog ikke rigtigt at sige, at lånet “bare fornys og fortsætter de næste 25 år uændret” – refinansieringen betyder, at der handles nye, femårige obligationer til dagens kurs, hvilket sandsynligvis medfører, at renten de følgende fem år ændrer sig. Op eller ned. Det er hele ideen med flexlånene.
Når tidspunktet for refinansieringen nærmer sig, er det en god ide at snakke med bankrådgiveren om renter og fremtidsplaner. For nogle hundrede kroner kan man ændre et flexlån til en anden refinansieringsperiode, fx fra 5-årige til 1- eller 3-årige. Og det er også på dette tidspunkt, man skal overveje muligheden for at omlægge til fastforrentede lån. Vil man omlægge/indfri lånet midt i den 5-årige periode – hvis man fx vil sælge sin ejendom – beregnes differencerenter frem til periodens slutning (i modsætning til fastforrentede lån, hvor differencerenten beregnes frem til slutningen af næste rentetermin).
Så brug bank og realkreditinstitut til at få mere viden, så du kan tage kvalificeret stilling – og husk altid at spørge hvilke gebyrer og andre omkostnigner der skal betales ved forandringer.