#130848
Anonym

Man kan lige så godt sige det rent ud.

Vi befinder os i fuldstændig uprøvet territorum her. Den økonomiske del af krisen (realøkonomi og arbejdsløshed) er langt fra så slem som under den store depression 1930ere, men den FINANSIELLE KRISE vi har lige nu ligner det værste vi har set i verdenshistorien. Vi har aldrig nogensinde været forbundne så tæt, og det er katastrofalt når vi for et år siden på samme tid fik en fødevarekrise, oliekrise, kollaps på boligmarkedet i Spanien, Storbritanien og USA. Dette, kombineret med USA’s uholdbart store statsgæld, slår økonomien ud af kurs.

Hvad betyder det for dig?

Det betyder, at bankerne lige nu kører i højeste kriseberedskab. Den danske finanssektor har et astronomisk “fundingunderskud" på 800 mia. kr, dvs. de har lånt 800 mia. mere ud end de har indlån for. Det er penge der skal hentes i udlandet. Statsgarantien til bankerne har løst noget af dette, men problemet er, at bankerne stadig ikke kan forny deres kernekapital- og hybridkapital, da denne ikke er omfattet af statsgarantien. Solvenskravene betyder samtidig, at bankerne kun kan låne en vis mængde penge ud i forhold til den ansvarlige kapital. Derfor bremser manglen på kernekapital nu i alvorlig grad udlånet. Dette kalder man et CREDIT CRUNSH!

Din bank, Basisbank, kan som mange andre ikke få indlån nok, og de har kun en begrænset mængde egenkapital samt en kernekapital som gradvist udløber, og som iøjeblikket ikke kan erstattes. Syndikerede lån er lukket land for bankerne.

Derfor har banken indført noget der ligner et udlånsstop samtidig med man i et vist omfang er begyndt at tilbagekalde allerede bevilligede kreditter. Man sorterer benhårdt i låntagerne, og sorterer alle låntagere, der bare rummer den mindste usikkerhed fra. Det er det der nu går ud over dig.

Konsekvensen er samtidig også, at med mindre du har indlån, eller meget stor sikkerhed, både i form af fast ejendom og fast lønindkomst, så er det nærmest umuligt at skifte bank. Nordea og Danske Bank slås med samme udfordringer, om deres kapitaladgang ser lidt bedre ud.

Situationen er dødalvorlig, og det er ikke rigtigt gået op for danskerne endnu!