#125122
Anonym

1. Indtil skattereformen i 2010 kan du trække renteudgifterne fra med 33% i bundskat, kommune, amt og kirkeskat. Efter skattereformen i 2010 er mit personlige gæt på venstres kryptiske formuleringer, at fradragsmuligheden i bundskatten er ophørt og skattefradragsværien således er nedsat til 28%.

2. Du kan ikke være sikker på noget som helst med et finansieringsselskab. Du skal læse betingelserne igennem med en tættekam linie for line. Du skal i særdeleshed være opmærksom på stiftelsesprovisioner og gebyrer, samt hvilke gebyrer der er ved låneindfrielse og til hvilken kurs du kan indfri. Herudover skal du være opmærksom på om der er månedlige betalingsgebyrer ol.
Konjunkturdelen, tja. Enten er lånet vel med fast rente, eller også er det variabelt forrentet. Hvis det er variabelt forrentet skal du være opmærksom på referencerammen. Er den variable rente fastlagt som diskotoen + x% eller cibor3 + x% er det vel okay, mens det er et problem, hvis finansieringsselskabet mere eller mindre frit kan ændre den variable rente, fx under henvisning til ændrede fundingomkostninger. Det efterlader en ladeport for rentestigninger.

3. Tanken bag artiklen er at realrenten, som er renten efter skat og inflation er, at den nu er tæt på at være nul for de billige boliglån med en rente på omkring 6%. Situationen i 80erne var stik modsat. Folk havde låst sig til en høj fast rente, i en tid hvor inflationen var 10%. Pludselig kommer Schlüter til, indfører fastkurspolitik, afskaffer devalueringspolitikken, og får dermed has på inflationen. Resultatet var at folk sad tilbage med en rente på boliglånet på 18%, mens inflation og lønstigninger stort set var væk. Det var en sand katastrofe for mange husholdninger. I 1986 var der over 20.000 tvangsauktioner i Danmark.

3. Du skal særligt være opmærksom på hvor høje ÅOP er, og som sagt, hvilken kurs du kan indfri restgælden til. Kan man overhovedet indfri lånet før tid?

4. Jeg synes det er en direkte dårlig ide at finansiere sin bolig med lån i finanseringsselskaber. Uden pant i boligen, kommer du til at betale en alt for høj rente. Det smarteste ville være at lade dine forældre tage lånet, og bagefter arve både “formue og gæld".