#124764
Anonym

En enkel løsning på alle overvejelserne er at gifte sig. Men som jeg forstår sagen, så er Toften ikke klar til at dele både bord&seng og opsparing med kæresten.

Jeg forstår godt, at kæresten vil ”med i det” eller have noget på skrift. Der findes utallige fortilfælde, hvor en kvinde er flyttet sammen med en mand i et hus, som han ejer, og har bidraget til husets vedligeholdelse på lige fod med manden for en dag at blive sparket ud uden at få en øre til gengæld. Det opstår ret ofte problemer, hvis man har fælles økonomi med hensyn til udgifter, men ikke med hensyn til formue og opsparing.

Der er – som jeg ser det – to fremgangsmåder:
1) Lav et fælles budget for leveomkostningerne, som hver bidrager med halvdelen til, og aftal en månedlig husleje, som kæresten skal betale. Alle omkostninger til huset betales af Toften, og det arbejde, som kæresten udfører med hensyn til vedligeholdelse af hus og have, skal medføre et passende nedslag i huslejen. På den måde bidrager kæresten ikke uden kompensation, men til gengæld får hun heller ikke part i en evt. værdistigning.
2) Få en ejendomsmægler til at vurdere den aktuelle salgspris for huset og lad kæresten betale halvdelen af denne pris (hvis der skal deles 50-50). Hvis huset er 1.2 mio kr. værd, skal hun betale 600.000 kr. Dette kan finansieres ved, at kæresten overtager 400.000 kr. af restgælden (=50% af de 800.000) og betaler de resterende 200.000 kr. kontant eller på et gældbevis til Toften, hvor gælden kan kræves indfriet uden varsel. Alle omkostninger til huset deles herefter ligeligt.

Der vil være lidt omkostninger ved 2) i form af afgifter og gebyrer. Bank eller ejendomsmægler kan sikkert hjælpe med det praktiske.