#124686
Krisser

marcos
Grunden til at en person står i RKI er sådan set ligegyldig. I sidste ende skyldes det en mangel på enten evnen eller viljen til at betale tilbage. Det kan godt være at en person nægter at betale en gæld tilbage af principielle grunde, men det ændrer ikke på at gælden er der og at den ikke bliver betalt. Det kan ikke lade sig gøre at komme i RKI, hvis ikke man på et eller andet tidspunkt har underskrevet en aftale der har medført en økonomisk forpligtelse.

Det er naturligvis pænt af dig at du låner ud til RKI-registrerede. Når du gør det, er det dog ikke på grund af en interesse i økonomisk gevinst, men et ønske om at hjælpe folk. Dermed er der en væsentlig forskel på hvad du gør, og hvad banker og finansieringsselskaber gør.

Din teori om at et lavt forrentet lån medfører større økonomisk råderum er kun delvis rigtigt. Hvis løbetiden samtidig er den samme, vil en lavere rente naturligvis medføre en lavere månedlig bruttoydelse, men rentefradraget bliver ligeledes lavere. Den reelle gevinst bliver derfor ikke nær så stor som først antaget, og da mange glemmer at rette deres forskudsopgørelse til, vil det samtidig medføre en skatteregning året efter.

Eksempel
Gæld: 250 000
Løbetid: 10 år

Rente: 20 %
Månedlig ydelse før skat: 4 700
Månedlig ydelse efter skat (første år): 3 325

Rente: 15 %
Månedlig ydelse før skat: 3 950
Månedlig ydelse efter skat (første år): 2 900