#123344
Anonym

Ja, på dette område kan man ikke extrapolere det amerikanske kreditvurderingssystem til Danmark.

Som du siger LMA, så er det primært indkomstforhold og automatisk genererede rapporter om stabilteten af lønindkomsten, kassekreditudnyttelsesgrad/overtræk/forbrugsmønster som udgør en dansk kreditscore. Dette kobler man så med med bankrådgiverens personlige sunde fornuft og “fornemmelser”.

Og helt ærligt. Hvem er det lige der sidder med alle problemerne? Det amerikanske statistisk funderede kreditgivningssystem med hundreder, måske tusinder af variable, tumler lige nu rundt i dårlige kreditter og en lind strøm af “defaults”. Det danske system operer med ganske ubetydeligt tab.

I USA findes der masser af bøger og kurser omkring “improving your credit score”. Folk kan jo godt læse, og derudfra konstruere en profil, som maksimerer den personlige kreditrating.

Eksempelvis så advares folk mod at lukke en konto, da dette kan tælle ned. De opfordres til på den ene side, at de ikke må have uudnyttede kreditter, men på den anden side heller ikke må bevæge sig udenfor intervallet 10%-30%. I stedet skal man så hæve kreditloftet. Come on, hvad i al verden har det med tilbagebetalingsevnen at gøre?