#122526
Anonym

Interessant artikel fra Børsen d.d:

Det er den omvendte verden, men på trods af stigende renter gør den tårnhøje inflation det nu historisk billigt at låne, skriver dagbladet Børsen mandag.

For første gang siden oliekrisen i 1970’erne er realrenten – renten minus inflation – i både USA og Europa negativ, og ifølge flere eksperter er vi i den absurde situation, at det lige nu næsten ikke kan betale sig ikke at låne.

Selv samme eksperter advarer dog også mod at kaste sig hovedkulds ud i ny gæld – den lave realrente varer ikke længe, lyder vurderingen. Ifølge lektor ved økonomisk institut på Københavns Universitet Peter Erling Nielsen er man i dag tæt på at være i den samme situation som i 1980’erne, hvor man nærmest blev betalt for at låne.

“Den lave og i nogle tilfælde negative realrente betyder helt enkelt, at man får penge for at låne. Det koster ikke noget at låne, fordi inflationen er så høj, og renterne er presset så langt ned. Det er en pengepolitisk anomali, for man burde stramme på renten, men fordi vi både er på vej mod en lavkonjunktur og har en finansiel krise, så prioriterer man helbredelse af markedet over pengepolitiske stramninger,” forklarer Peter Erling Nielsen til Børsen.

Den høje inflation er drevet op af eksploderende olie- og fødevarepriser samt de forholdsvis lave renter, som centralbankerne har været nødt til at holde i ro, og også bankerne erkender, at lån på den korte bane kan være bedre end opsparing, skriver Børsen.