#120754
Anonym

Michael, du er meget hurtig til fuldkommen kategorisk at afvise disse mennesker, på et temmelig tyndt og useriøst grundlag, synes jeg. Der er jo slet ikke de informationer tilstede, som skal til at vurdere det realistiske i et boligkøb.

Naturligvis skal de gå i banken og få en vurdering af om det kan lade sig gøre.

Lad mig sige med det samme. En gæld på 300.000 (jeg går ud fra det det I mener med 300) er temmelig problematisk i forhold til et huskøb, men hvis der er aktiver til sikkerhed for hovedparten af gælden, fx en ny bil, er det knapt så slemt.

Man må skelne mellem “komme til” og “falde bort” omkostninger ved huskøbet. Som Michael ganske rigtigt siger, kommer der husforsikring, ejendomsværdiskat og grundskyld, samt vigtigst af alt ydelsen på et afdragsfrit lån. Hvis I vælger at tage et afdragsfrit renteloftlån bliver jeres låneydelse efter skat kun marginalt højere end jeres nuværende leje.

I den nye situation, underforstået med de nye udgifter, skal I kunne lægge et budget hvor I ender op med et rådighedsbeløb på nominelt 8.000 kr (acceptintervallet ligger nok mellem 7-9.000 kr i praksis). I de faste udgifter skal skal indregnes faste transportomkostninger til og fra arbejde, mens der ikke skal indgå “fritidstransport”. Ligeledes skal der hensættes til vedligeholdelse på bilen.

De 8.000 kr i rådighedsbeløb skal dække mad, ferierejser og div. vedligeholdelsesomkostninger på huset. Det er bla. af hensyn til uforudsete vedligeholdelsesomkostninger på huset, at bankerne sætter rådighedsbeløbet så forholdsvist højt som de gør.

Alt i alt: I ligger nok på grænsen til det ikke kan lade sig gøre, og jeres gæld er en negativ faktor, men hverken Micahel eller jeg har den fornødne indsigt i jeres økonomi til at vurdere det. Få jeres bank til at regne på det!