#119906
Anonym

Når du køber en andel, er det EKSTREMT vigtigt at du ser på hvor stor din lejligheds andel af forenings gæld er og hvordan denne gæld er optaget.

Mange andele blev saneret i løbet af 2000-2005, hvor investeringsselskaber købte alle andelsbolighavere ud, satte lejlighederne i stand og tjente en kæmpe gevinst på lejlighederne. Dette kunne de gøre fordi de købte veletablerede foreninger med lav restgæld, og herefter belånte foreningen op til skyerne med afdragsfrie flexlån, typisk understøttet af en renteswap ol.

Pointen er at der er en del lejligheder derude, som har en kæmpe gæld i flexlån, men som er rentesikret i måske 5 år frem med en renteswap. Det betyder at huslejen umiddelbart kan se lav ud, men pludselig kan eksplodere om 1-2 år. I sådanne tilfælde kan huslejen let stige fra 5.000 kr til 9.000 kr, hvilket kan sende mange på gaden!

Du skal derfor ALTID undersøge om foreningen har fastforrentede lån eller flexlån, og om der er et renteloft der snart udløber. Hvis der er det, skal du få din bank til at konsekvensberegne hvor meget din boydelse stiger når loftet udløber. Du bør også få beregnet hvor følsom din husleje er overfor en stigning i den lange rente på 1-2%