#106118
Anonym

Ja, Nordea Invest Direct er korte (52% er 0-3 år) danske (93% er danske) obligationer.

Hvert år går 0,6% af din formue til ‘administration’ – dvs. depotomkostninger, handelsomkostninger og markedsføring (bestikkelse til de banker der anbefaler dem). Det sidste er størstedelen – se http://www.nordea.dk/sitemod/default/index.aspx?pid=42742. Selve beløbet er ikke splittet op (det tør de ikke), men jeg vil antage at under 0,1% er handels- og depotomkostninger mens over 0,4% er bestikkelse.

Havde du i Nordea købt obligationer så havde du ikke kunnet forhandle dig til de samme priser på kurtage- og depotomkostninger. Købte du fx en obligation til 100.000 der udløber om 3 år betaler du 0,3% i kurtage og 88 kr årligt i depotgebyr, ialt 0,19% per år i omkostninger. Men du slipper for at betale mere til banken der solgte dig obligationerne.

Du får altså 0,4% mere i rente af dine penge hvis du investerer direkte i obligationer i stedet for at gå via en investeringsforening. Du kunne osse vælge at købe den samme obligation et sted hvor kurtagen er lavere.

Og nej – ‘formueforvaltning’ af korte danske obligationer er barnemad. Det kan du gøre lige så godt som Nordea Invest. Eller din abe kunne.

Du havde ret i din antagelse: renten er steget og dine beviser er faldet fra 101,75 til 101,28 – håber du nåede at få solgt. Nu skal du så bare finde nogle nye obligationer. Hvad med 2% Scandinotes 2011. Det er kun 2%, men de førtidsindfries i 2008, så der er 3% skattefri kursgevinst til fordeling på disse tre år, hvilket svarer til ialt 4% før skat om året.