Hjælp til pensionsopsparing

Viser 14 indlæg - 1 til 14 (af 14 i alt)
  • pfhpfhForfatter
    Indlæg
  • #95671
    pfhpfhForfatter

    Jeg indbetaler lige nu cirka 60.000 om året til den tvungne pensionsordning jeg har på arbejdet. Jeg overvejer at opspare f.eks. 30.000 ekstra om året, enten på denne pensionordning eller på en jeg opretter privat.

    1) Er det skattemæssigt/fradragsmæssigt ligegyldigt om pengene indsættes på en arbejdsgiverpension eller en privat pension?

    2) Jeg vil gerne sikre mig at jeg udnytter så meget som muligt af fradrag i forhold til topskat osv. Men når jeg kigger på min seneste årsopgørelse fra 2015 så kan jeg se at jeg der har betalt en lille smule topskat og jeg synes ikke at jeg i årsopgørelsen kan se de cirka 50.000 jeg indbetalte til pensionsordningen i det år? Det fulde mulige fradrag i 2015 var 51.700 ifølge SKAT, når nu jeg har indbetalt cirka deromkring, burde jeg så ikke kunne se et fradrag i den størrelse på årsopgørelsen?

    #225340
    thsvForfatter

    Nej, du kan ikke umiddelbart se din indbetaling til pensionsordning på årsopgørelsen, men den fremgå af dine lønsedler.
    Du kan også se indbetalingerne for f.eks. 2015 i dine skatteoplysninger: de 51.700 kr til ratepension og f.eks. 12.000 kr til ophørende ordning.

    60.000 kr indbetalt på et år tyder på en bruttoløn på omkring de 400.000 kr på et år, 5% egenbetaling heraf og 10% fra arbejdsgiver.

    Er dette tilfældet er du rimeligt langt fra topskat.

    Jeg har selv gransket pensionsreglerne, da jeg efter de seneste års hævning af topskattegrænsen er under denne efter pensionsopsparing har jeg valgt en alderspension i beskattede midler.
    På en sådan må du indbetale 29.600 kr i 2017, fordelen er at der kun beregnes PAL-skat af afkastet og at indestående ikke påvirker evt. ydelser som pensionist.

    #225350
    pfhpfhForfatter

    Jeg leder ikke efter samtlige af mine pensionsindbetalinger på årsopgørelsen fra SKAT. Jeg leder efter det skattefradrag som jeg burde få ved indbetalinger til ratepension https://tax.dk/skat/ratepension.htm

    Hvis det ændrer på ens nuværende skat og dermed ens udbetalte løn om man indbetaler 0 kr eller 52.400 kr til en ratepension, så bør man vel også kunne se dette fradrag som et felt eller en mellemregning et eller andet sted på årsopgørelsen?

    Jeg indbetaler kun 10% i pension for tiden, så du kan ikke helt regne baglæns fra 15%. Som sagt betalte jeg lidt topskat i 2015 og sikkert mere i 2016, nu må vi se når årsopgørelsen kommer.

    #225352
    testForfatter

    hej
    hvis det er en pension du indbetaler via din arbejdesgiver kan du på din lønsedel se at den bliver trukket fra . Det burde se ca sådan her ud:

    løn – pensionsbidrag – ATP + evt. fri telefon + evt beskatning af sundheds forsikring

    Det er så grundlaget for beregning af Am bidrag og de der er holdent er din skattepligtige indkomst fra den arbejdsgiver.

    Det er jo som det er og derfor kan man hverken se det indirekte skattefradrag du har fået for pensin indbetaling som en reduktion i din skattepligtige indtægt eller den misundelse skat jeg betaler for en fri telefon på årsopgørelsen.

    For at svare direkte på din spørgsmål.

    1) nej men det er der på typerne af pension “Fradrag" på indbetalingerne er der kun på ratepenson, ophørende livrente og livrente (husk også loftet på ophørende og rate). Hvis du betaler pengene ind uden om din arbejdsgiver skal du husk at kontrollere at de bliver oplyst til skat. Så vil de blive trukket fra i den slut skatte beregning og de bør også være med i din forskudopgørelse. Du skal dog være opmærksom på de forekellige pension typer. En aldres pension giver ikke skatte rabat på indbetlingen.

    2) nej som sagt kan du ikke se fradraget da det sådan set når det køre via din arbejdsgiver ikke er et fradrag men en fritagelse for skat på pension indbetalings beløbet. Hvis du deler oplysninger om din løn og øvrige fradrag med din pension rådgiver kan denne hurtigt beregne hvor meget mere du kan indbetale for at komme under top skatte grænsen. Og hvis der stå i din “beregnede skat" at du betaler topskat så passer det nok bedre ind et eller andet forsøg på at regne baglæns på dine tal.

    Personlig ved jeg ikke helt hvad forhold jeg skal ha til at jeg stadig betaler topskat på trods af grænsen er hævet 🙂

    #225354
    pfhpfhForfatter

    Okay, så det trækkes direkte af lønafdelingen. Det passer måske meget godt med at jeg synes at jeg rundt omkring kan læse at den pensionsordning jeg har gennem arbejdet IKKE er fradragsberettiget. Og at hvis jeg vil udnytte det fradrag, så skal det ske i en pensionsopsparing jeg selv opretter. Hvis det er rigtigt så betyder det at jeg kan udnytte alle 53.500 (fradragsgrænsen i 2017 for ratepension og livrente) ved selv at indbetale dette beløb til en privatoprettet ratepension/livrente? Det betyder også at jeg overhovedet ikke behøver at kigge på hvor meget der er indbetalt via ordningen på arbejdet da det ikke tæller med? Jeg troede oprindeligt at jeg allerede brugte hele det fradrag via pensionsordningen på arbejdet.

    Noget andet er så at jeg på min forskudsopgørelse for 2017 kan se at SKAT forventer at trække cirka 11.000 i topskat fra mit. Det betyder også at hvis jeg kun går efter ikke at betale topskat og er ligeglad med hvor meget jeg sparer op til pension, så er der ingen grund til at indbetale alle 53.500 til en privat pension, jeg kan nøjes med at indbetale cirka 11.000, korrekt?

    #225364
    testForfatter

    argh vi er der stadig ikke helt. Kan godt se at jeg har bidraget til forvirringen ved at skrive nej. Ved ikke lige hvorfor jeg tænkte “nej der er ingen forskel" da jeg skrev det. til 1. Det sku jo være “ja der er ingen forskel" . Det som bliver trukket i din løn til pension betaler du jo ikke skat af. 🙂

    Så du kommer ikke til at få en anderledes skatterviking af om du betaler til din livrente via arbejdsgiveren eller direkte selv. groft sagt er skatte beregning sådan her

    ved arbejdsgiver ordning:
    forskudskat:
    løn- pension = skattegrundlag skattegrundlag*%skattesats = forskudskat
    slut skat :
    skattegrundlag*%skattesats = slutskat

    ved privat ordning:
    forskudskat:
    løn= skattegrundlag skattegrundlag*%skattesats = forskudskat
    slut skat :
    (skattegrundlag-pension) *%skattesats = slutskat

    Igen det er hverken på den ene eller anden måde et fradrag for pension men din pension indbetaling regnes ikke med i det du betaler skat af.

    og det gælder for livrente og med et maks for ophørende livrente og ratepension. (ind til de ændre det næste gang)

    #225366
    testForfatter

    ps og ja jeg ved godt at der er mere ind en skattesats og en næste uendelig mængde af forskellige beløbsgrænser,fradrag og ambi, som vi ikke må kalde ambi mere.

    #225368
    pfhpfhForfatter

    Ok, det vil så sige at hvis jeg allerede indbetaler mere end de 53.500 til pensionen på arbejdet og vi antager at de ryger ind på ratepension eller livrente, så udnytter jeg allerede fradraget som åbenbart ikke er et fradrag, fuldt ud. Så kan det ikke, skattemæssigt, betale sig for mig at spare mere op end jeg gør. Om jeg gerne vil have flere penge når jeg bliver gammel er en anden snak, men jeg har ikke noget uudnyttet eller uoptimalt udnyttet fradrag, korrekt?

    #225378
    testForfatter

    ok vi kom tætter på
    der er forskel på en
    *liv rente og

    * en ophørende liv rente eller rate pension

    på liv rente er der ikke noget loft. En tommelfinger regel at betale så meget at du enten synes det er nok eller at du ikke betaler topskat. Hvad du en måtte når først af de to. Personlig ramte jeg “at jeg betaler nok" først.

    http://www.skm.dk/skattetal/beregning/skatteberegning/beloebsgraenser-i-skattelovgivningen-der-reguleres-efter-personskattelovens-%C2%A7-20-2016-2017

    “Maks. fradrag for indskud på ratepension og ophørende alderspension (§ 16)"

    http://www.forsikringogpension.dk/pension/pensionsabc/skat-pension/Sider/fradrag-forskellige-pensionstyper.aspx

    #225380
    pfhpfhForfatter

    Men hele min tvivl går jo på om jeg allerede udnytter hele “fradraget" eller om det kan betale sig at indbetale mere. Den del der handler om hvor meget jeg synes er nok, den ser vi bort fra i denne sammenhæng. Og jeg er stadig i tvivl om jeg lige nu slet ikke udnytter det “fradrag" eller om jeg allerede udnytter det fuldt ud?

    #225404
    AnonymForfatter

    Det kaldes populært fradrag, men pensionsindbetalinger giver bortseelsesret. Dvs man ser helt bort fra den del af indkomsten, man sender videre til pension, når man opgør den skattepligtige indkomst. Hvis du vil kontrollere, så se om den skattepligtige indkomst på årsopgørelsen svarer til løn minus pensionsindbetalinger. Der skal ikke være fradrag herudover. Det fungerer normalt helt af sig selv.

    Det er rigtigt, at der er et max på indbetalinger på rate. Overskrides det, bliver man beskattet både i indbetalingsåret og i udbetalingsåret…

    Typisk fungerer en arbejdsmarkedspension sådan, at de første indbetalinger går til rate og alt over max for rate bliver sendt ind på livsvarig livrente, hvor der ikke er et max.

    Du kan oprette en privat ordning, hvis du vil. Det giver samme bortseelsesret. Max på rate kan selvfølgelig kun bruges 1 gang, så hvis du opretter en privat rate, skal arbejdsmarkedspensionen have besked, så den kan sende mere af indbetalingerne til livrente. Det spiller ingen rolle skattemæssigt, om du indbetaler mere på arbejdsmarkedspension eller opretter en ny.

    Aldersopsparing er en alternativ mulighed for ekstra pensionsopsparing. Her er alt efter skat. Man indsætter beskattede midler og beskattes så ikke ved udbetalingen. Det smarte i forhold til en almindelig (ikke-pensions)opsparing er, at afkast kun beskattes efter den lave pensionsafkastskat på 15,3%. En aldersopsparing kan udbetales som engangsbeløb eller i rater. Regeringen pønser på at nedlægge ordningen, så der kun kan indbetales 5000 pr år. I stedet vil man så oprette en “aldersopsparingslivrente", dvs samme system bortset fra, at udbetalinger skal være livsvarige. Men lad os se.

    #225406
    pfhpfhForfatter

    Okay, det begynder at give mening. Hvis der ikke er noget loft på livsvarig livrente og ikke som sådan noget egentligt fradrag, så betyder det så vidt jeg kan se at man uanset hvor meget man tjener kan smide alt over topskattegrænsen ind på den livsvarie livrente og derved undgå topskat. Der er ikke som sådan en grænse hvor det ikke længere kan betale sig.
    Noget andet er så at man selvfølgelig ikke gider at spare alt for meget op, det er en anden snak og slet ikke relevant i mit tilfælde. I første omgang ville jeg bare gerne vide hvordan man optimerede i forhold til topskat. Som sagt ser det ud til at SKAT forventer at trække cirka 11.000 i topskat fra mig i 2017. Så i første omgang kan jeg jo starte med at indbetale cirka 11.000 ekstra.

    #225408
    AnonymForfatter

    Hvis du betaler 11000 i topskat, bliver du topbeskattet af meget mere end 11000. Du skal indbetale al indtægt over topskattegrænsen på en pensionsopsparing for at undgå at betale topskat.

    #225410
    thsvForfatter

    Ja, 11.000 kr i topskat tyder på 70-75.000 kr i indkomst over topskattegrænsen.
    Det præcise beløb, der er beregnet topskat af står på din årsopgørelse/forskudsopgørelse.

Viser 14 indlæg - 1 til 14 (af 14 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.