Terapigruppe for folk med F1 rentetilpasningslån

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #88664
    AnonymForfatter

    Tilbage i marts 2008 var der meget omtale i medierne om, at renterne på F1’eren snart ville falde igen så jeg troede at jeg gjorde en god forretning ved at konvertere vores gode 4% obligationslån om til en F1’er, og derved kappe 10% af restgælden. Jeg kunne også have taget et sikkert 6% obligationslån til lige under kurs 100 dengang, men den mulighed fravalgte jeg, for man hørte jo i medierne at renterne skulle falde.

    Siden dengang for 4 mdr. siden er renten på F1’ernen steget fra omkring 4,8% til 5,8% i dag, og de fasteforrentede lån hedder nu 7% til lige under kurs 100. Set tilbage har jeg selvfølgelig fortrudt, at vi ikke bare tog det faste 6% obligationslån, for næsten hver dag tikker renten på F1’eren et lille nøk opad.

    Hvis man ser på rentekurven for F1′eren siden den blev introduceret i 1996 har den kun lige rundet 6% kortvarigt; omkring ved årtusindskiftet. Men der er naturligvis ingen garanti for at F1′eren aldrig runder 7% eller mere og så vil den faste rente på det tidspunkt sandsynligvis være 1-2% højere; hvis man på det tidspunkt fik lyst til at sikre sig mod uoverskuelige rentestigninger i det tilfælde at inflationen skulle begynde at stige ukontrolleret.

    Der er flere i dette debatforum som argumenterer for at renten på F1’erne snart kommer ned igen, og jeg håber virkelig på at de har ret og det trøster lidt at der er nogen som tror på dette i disse tider hvor det bare er op, op, op næsten hver dag for F1-renten samt de faste renter.

    Som ganske almindelig husejer og forbruger er det svært at gennemskue disse forskellige holdninger og anskuelser af hvor renten og dermed også F1’erne skal hen. Nogle mener at centralbanken i Europa, ECB, snart bliver nødt til at sætte renten ned for at sparke gang i den europæiske økonomi som nærmest er stagneret i mange EU-lande, og at dette vil få renten på F1’eren til at falde.

    Andre mener, at vi i Europa snart skal til at lære at leve med stagflation, fordi den høje inflation importeres fra Kina og andre store udviklingslande som har vækstrater i BNP på 10% eller mere, og derved sætter efterspørgslen op, hvilket presser priserne op på olie, energi, råvarer, madvarer, og alt hvad der skal transporteres – på verdensplan. De mener, at den høje inflation i EU indtil videre kun er ”importeret” idet den skyldes udefrakommende faktorer som vi i EU ikke kan påvirke ret meget på verdensplan, uanset vækstraterne i BNP i vores lande, fordi den europæiske økonomi fylder stadigt mindre i verdensøkonomien. Og at denne importerede inflation tvinger ECB til ikke at sætte renten ned – tværtimod. Jeg tænker, hvor skal inflationen og renten på F1’eren hen hvis lønmodtagerne i EU (og USA) vil have kompensation for den høje inflation i form af højere løn?

    Er der andre som har det som mig og er nervøse over renternes udvikling?

    Måske er der et marked for terapigrupper for indehavere af F1-lån i tider med stigende renter. Og så kan de håbe på at de kan holde fest engang når/hvis renterne falder igen.

    #124562
    AnonymForfatter

    Du er jo stadig bedre stillet med et flekslån til 5,5% end med et fastforrentet 6%-lån, som der jo ingen udsigt er til at konvertere ned.

    Det er først i det øjeblik flexrenten kommer over 6% du kan begynde at spekulere på om du mon har gjort en dårlig forretning.

    Min forventning er, at flexrenten vil ligge vandret de næste 12 måneder, hvorefter inflationen vil være aftaget så tilpas meget, at ECB kan sænke renten, og dermed påvirke de korte renter (læs: flexrenten).

    Der er meget ringe sandsynlighed for at flexrenten kommer over 6% med nærværende globale afmatning. Ekstremt ringe sandsynlighed endda.

    Ind til videre må vi konstatere, at du har sparet 0,5% om året ved at vælge flekslånet frem for 6%-lånet som alternativ.

    Hvis du havde regnet med at flexrenten lynhurtigt ville komme ned under den gode gamle rente på 4%, har du derimod helt klart forregnet dig. Men i så fald er du ikke den eneste. Ikke mange havde forudset, at prisstigningerne fra råvarer kunne trække inflationen op på det nuværende høje niveau.

    #124564
    AnonymForfatter

    Det er faktisk ikke inflationen man skal være bekymret for på mellemlang sigt. Inflationen/stagflation er kun et issue på det korte sigte. På lidt længere sigt er der grund til at være bekymret for om “efterspørgselsnedgangen" kan blive så kraftig, at får decideret deflation.

    #124568
    AnonymForfatter

    Hvis mulige rentestigninger ødelægger ens nattesøvn forstår jeg ikke man vælger flekslån. Man kan ikke både blæse og have mel i munden.

    Og en ting er sikkert – renten er svær at spå om!

    #124574
    MichaelForfatter

    Jeg kører også i ren F1 og sover sødt som et lille barn. Det er et variabelt låns natur, at renten kan stige og falde. Ingen siger at den kun kan falde eller blive på samme niveau. Hvis man ikke kan håndtere den situation, må man tage et fastforrentet lån eller et rentemax lån og beholde det. Den evige op- og nedkonvertering er kun i bankernes interesse.

    #124578
    AnonymForfatter

    Til Generalen – tak for de fortrøstningsfulde ord. Det lyder som om du har indsigt i sagerne – har du noget erfaring / indsigt i den globale økonomis udvikling til at du kan lyde så sikker?

    Lidt egoistisk set er deflation vel ikke det værste der kan ske for folk med flekslån – hvis man får renter som ligner de japanske i 90’erne da de kæmpede med afmatning og deflation og havde en rente på lidt over 0. Men så skal man naturligvis til at spekulere på om der er job til alle og andre økonomiske bekymringer. Og alligevel, så burde F1’eren jo styrtdykke under sådanne tilstande…

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.