Forklaring på korte kontra lange renter?

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #87499
    AnonymForfatter

    Halløj..

    Er der nogen, som kan give mig en forståelig, så kort som mulig, forklaring på “korte" og “lange" renter?

    Tak for hjælpen

    #109730
    AnonymForfatter

    Normalt tænkes der på ‘Den effektive rente’ på obligationer, men fænomenet forekommer også på andre renteaftaler der løber over et stykke tid.

    En 4% realkredit 2008 kan du p.t. købe for ca kurs 100. Du ved at den bliver udtrukket senest 2008 til kurs 100, så den effektive rente i denne ‘korte’ restløbetid er altså 4%, som du til gengæld er sikker på at få. Selvfølgelig kan realkreditselskabet gå konkurs, hvilket dog næppe sker før den dag der er to torsdage i en uge.

    En 4% realkredit 2035 kan du p.t. købe for ca kurs 92. Du ved at den bliver udtrukket senest 2035 til kurs 100, så den effektive rente i denne ‘lange’ restløbetid er altså 4% PLUS en kursgevinst idet kursen stiger 8 procentpoint på de 27 år der mangler. Fondsbørsen har regnet den effektive rente ud til ca 4,8% om året. Denne rente er rimelig sikker – hvis du beholder obligationerne indtil 2035, men måske stiger ‘den korte’ i mellemtiden til 6%. Så er det jo ærgeligt at du kun får 4,8% af dine penge. Du kan selvfølgelig altid sælge før udløb, men så er kursen dalet, så du får tabet på den måde. Der er nemlig ingen der vil købe obligationerne til ‘fuld pris’ hvis de kan få mere i rente på ‘korte obligationer’. Du kan altså betragte de ekstra 0,8% som en slags belønning for at du låser dig fast og fraskriver dig retten til en evt. højere rente.

    Altså:
    o Kort rente er den effektive rente på obligationer med kort restløbetid. Den lange rente er det modsatte.
    o Stiger renten, så er det det samme som at obligationskursen kursen falder

    #109810
    AnonymForfatter

    Tak for svaret.. Nu giver det lidt mening 🙂

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.