Hvilket realkreditlån skal man vælge?

Skift dit 3 procent fastforrentede realkreditlån ud nu og spar mange penge. Der er også gevinster i at konvertere lån med en løbetid på mindre end 30 år. Bliver din bolig samtidig vurderet til en højere værdi, kan du også spare penge i bidrag. Har du Flexlån, kan du overveje at låse din rente billigt fast i fem år.

Skrevet af Redaktionen

Denne artikel er fra juni 2017

Det er nu her inden sommerferien, at du bør overveje dit realkreditlån.

Den 31. juli er sidste chance for at opsige dit fastforrentede realkreditlån, hvis du ønsker at indfri lånet til kurs 100 til terminen den 30. september. Og det bør du kraftigt overveje, hvis dit nuværende lån er 30-årigt og med en rente på 3 procent eller mere.

Hvis du har et Flexlån, som skal refinansieres den 1. oktober, er der ligeledes en varselsfrist, hvis du ønsker at indfri, skifte profil eller skifte mellem afdrag og afdragsfrihed. For F1, F2, F3 og F4 lån kan det være værd at overveje at skifte til et F5.

 

De fire gode grunde til at omlægge fastforrentede lån

1. Lavere rente.

2. Lavere bidrag ved en højere vurdering af huset/lejligheden.

3. Undgå kurstabet, når der skiftes underliggende obligationer.

4. Opdeling til to realkreditlån, hvis du har eller ønsker afdragsfrihed.

 

Spar 30.000 på dit fastforrentede lån – nu!

For 30-årige fastforrentede realkreditlån med afdrag er det mest interessante konverteringsalternativ et 2 procent lån finansieret med en obligation med udløb i 2047.

Løbetiden for de underliggende fastforrentede realkreditobligationer skifter i efteråret og bliver tre år længere. Det vil betyde et kursfald på ca. 1,5 kurspoint og dermed en meromkostning på 30.000 kroner for et lån på 2 millioner kroner. Det er derfor ekstra interessant at konvertere et fastforrentet realkreditlån nu i forhold til om f.eks. 3 måneder.

2 procent obligationer handler for tiden i kurs 98,35 og er dermed tæt på den laveste rente nogensinde. Med et lån på 2 millioner kroner og 20.000 kroner afsat til omkostninger vil du kunne spare 815 kroner om måneden før – og 500 kroner efter – skat ved at skifte et 3 procent lån ud med et 2 procent lån.

 

Få konkrete tilbud på dit realkreditlån her

 

Ved rentestigninger er 1,5 procent lån bedre

Gevinsten ved at optage et 1,5 procent lån til kurs 94,15 er kun marginalt større, og 1,5 procent lån er derfor mest interessant for dem, der tror, at renten kommer til at stige snart. 1,5 procent lån vil alt andet lige give en større gevinst (reduktion af restgæld), hvis renten stiger, men restgælden bliver større end ved et 2 procent lån.

Konvertering af et 2,5 procent lån til enten 2 procent eller 1,5 procent giver kun mindre besparelser, men få eventuelt en beregning hos dit realkreditinstitut eller bank.

Overvej samtidig at få en vurdering af din bolig ved samme lejlighed. Er boligen steget i værdi, opnår du et lavere bidrag.

For 30-årige lån uden afdrag gælder tilsvarende overvejelser.

 

Også besparelser for lån med kortere løbetid

Selv om du måtte have et fastforrentet realkreditlån med en kortere løbetid end 30 år og/eller ikke ønsker at omlægge til nye lån med 30 års løbetid, kan det stadig være interessant for dig at omlægge dine lån.

Renten på 20-årige lån er nede på 1,63 procent, renten på 15-årige lån er nede på 1,09 procent, og renten på 10-årige lån er nede på 0,59 procent.

Et 3 procent lån med 20 års restløbetid vil således blive 1.200 kroner billigere pr. måned, hvis det blev omlagt til et 1,5 procent lån, der også har 20 års løbetid.

Hvis du har et 3 procent lån med godt 23 års løbetid, kan det omlægges til et nyt lån med 20 års løbetid og med cirka samme ydelse. På den måde skærer du mere end 3 år af løbetiden, uden at det koster ekstra.

Har du et 2 procent lån med 10 års løbetid og en restgæld på 1 million kroner, kan du spare 450 kroner om måneden ved at omlægge til et 0,5 procent lån.

 

Få en boligvurdering og opnå lavere bidrag

Med de seneste års stigende ejendomspriser er det værd at medtage muligheden for lavere bidrag i overvejelserne omkring eventuel omlægning af realkreditlån.

Hvis du samtidig med en omlægning kan få dit hus/din lejlighed vurderet højere, vil du kunne opnå et lavere bidrag og dermed få en endnu større besparelse.

 

Flexlån: Lås dine lave omkostninger i fem år

Hvis du har Flexlån, er der ikke så meget at komme efter på renten. Flexlån er inkonvertible, og udsving i renten afspejler sig derfor i kursen på de underliggende obligationer og dermed i prisen på indfrielse. Flexlån kan således kun vanskeligt konverteres for at opnå lavere rente.

Ved refinansiering er det derimod vigtigt at overveje, om du har det rigtige Flexlån. Bidraget, som realkreditinstituttet opkræver, er afhængig af, hvilken type Flexlån du har, og om det er med og uden afdrag. F1, F2, F3 og F4 lån er i nogle realkreditinstitutter blevet så dyre i bidrag, at du næsten uden merpris kan få et F5 lån. Forskellen i renten betales populært sagt af et mindre bidrag. Det betyder, at du kan låse renten i fem år på omkring 0,25 procent, og det vil reelt koste tæt på det samme som et F3 lån, selv om renten her er -0,15 procent.

Afdragsfrihed på realkreditlån er blevet dyrt – specielt for den del af lånet, der er placeret over 60 procent af ejendommens værdi. Det kan derfor være en ide at overveje at få to realkreditlån, hvis du ønsker afdragsfrihed.

 

De tre gode grunde til at omlægge Flexlån

1. Ændre fra F1 eller F3 til F5 på grund af forhøjede bidrag på F1 og F3.

2. Opdele til to realkreditlån, hvis du har eller ønsker afdragsfrihed.

3. Lavere bidrag ved en højere vurdering af huset/lejligheden.

 

Indhent tilbud på realkreditlån her

 

Har du den bedste bank til dine behov?

Gør som mange andre danskere. Indhent op til 3 tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få op til 3 tilbud fra interesserede banker

Om forfatteren Redaktionen