Andelsbolig er singlers vej ind på boligmarkedet i byerne!

Andelsbolig er singlers vej ind på boligmarkedet i byerne!

De nye låneregler gør det sværere at låne penge til køb af bolig, og det er endnu værre, hvis du er single. Men hvordan kommer man så ind på boligmarkedet som single? Det diskuterer vi i den her artikel.

Skrevet af Ulrik Marschall

Gældsfaktoren har afgørende betydning

Det er blevet mere vanskeligt at låne penge til køb af bolig, hvis der kun skal stå ét navn på dørklokken.

Det er fordi det ikke længere er dit rådighedsbeløb, der afgør om du kan låne penge. I dag er det nemlig gældsfaktoren – og dermed din indkomst – der er afgørende. Gældsfaktor er et udtryk for, hvor meget gæld du har i forhold til din husstandsindkomst. Den må ikke overstige 3,5-4. Det vil sige, at en lejlighed på 3 mio. kr. vil kræve en indkomst på ca. 750.000 kr. årligt før skat, hvis du ikke har en opsparing. I 2016 var der langt under 200.000 personer i Danmark, der havde en personlig indkomst på 750.000 kr., så der er altså ikke udsigt til, at man som single bare lige får råd til et parcelhus eller en ejerlejlighed i byen.

Du kan læse mere om gældsfaktor her.

Derudover er priserne på boliger i byerne steget rigtig meget de seneste år, hvilket kan gøre det tæt på umuligt for singler at låne penge til at købe en bolig – uanset om de har en indkomst, der er stor nok til både at leve for og betale lån og andre faste omkostninger med.

 

Andelsbolig er løsningen

Men hvad gør man så, hvis man kun har én indkomst og gerne vil købe en bolig i byen? Man går ind på andelsboligmarkedet!

Selvom det også kan være vanskeligt at komme ind på andelsboligmarkedet, kan det være værd at gøre et forsøg. Som eksempel kan nævnes de nye andelsboliger ved Grønttorvet i Valby, Iris Hus. Alle boliger er solgt, men her kunne man få en 88 m2 lejlighed med en andelspris på 545.000 kr. og en månedlig boligafgift på 7.800 kr.

Det er en del nemmere at låne 545.000 kr. til en andelsbolig end 2.600.000 kr. til en ejerlejlighed. Det er altså muligt for singler at komme ind på boligmarkedet til trods for de nye lånebegrænsninger, hvis man søger efter en andelsbolig.

Man skal dog være opmærksom på, at ved beregning af gældsfaktor for andelsboliger, skal man huske at udover lånebeløbet, skal andel af foreningens gæld også medtages.

I seneste kvartal af 2018 fik kunder, der brugte Mybanker, i gennemsnit tilbudt en rente på 2,97% – og nogle fik tilbud helt ned til 2,75% – i rente på deres andelsboliglån.

Indhent tilbud på andelsboliglån

Indtast din økonomi og få tilbud fra bankerne på kommende eller nuværende andelsboliglån. Undgå at betale for meget.

Få op til 3 tilbud her

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Køb af andelsbolig: Det skal du vide

Læs artiklen
Køb af andelsbolig: Det skal du vide
KBH lejligheder 21. februar 2018 Billigere at låne til andelsbolig Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen 7. februar 2018 Hvad koster det at låne 2 millioner? Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen 7. februar 2018 Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen