Tre gode råd om boligkøb

Tre gode råd om boligkøb

Tre gode råd om boligkøb

Det er godt at have et solidt overblik over økonomien, når man skal købe sin drømmebolig.

Man skal blandt andet sørge for at få regnet på rådighedsbeløbet, så man er sikker på at kunne sidde i boligen, og være i stand til at modstå ”overraskelser”, såsom en bil eller et fyr der skal udskiftes. Hvis man ikke kan tåle at betale en rente meget højere, end den der er i dag taler det for at man overvejer en form for fast rente – enten i form af et variabelt lån med en længere periode med en låst rente eller et fastforrentet lån – så ydelserne ikke ændres i en længere periode, uafhængigt af hvad der sker på rentemarkedet. Har du derimod luft i økonomien og kan du sove trygt om natten med en variabel rente, kan der være mange penge at spare ved at vælge et variabelt forrentet lån.

”Det er desuden vigtigt, at du som boligkøber får forhandlet rentesatser og omkostninger på markedslignende vilkår. Derfor skal du, når der skal ses på finansiering, dels sørge for at få sikret en fast rente samt have fokus på at opnå konkurrencedygtige vilkår,” lyder det fra Jesper Hansen, direktør hos den uvildige finansielle rådgiver BoFinans.

For så vidt finansieringen, er denne opdelt, således at de første 80 procent kan finansieres via realkreditlån, mens de sidste 15 procent skal finansieres via banklån. Der er et hav af muligheder for realkreditfinansiering, både hvad angår fast som variabel rente, men også hvorvidt der bør vælges afdragsfrie lån, lyder rådet fra Jesper Hansen.

”Som alternativ til realkreditfinansiering, er flere banker begyndt også at finansiere de første 80 procent af boligens værdi, og er disse produkter så bedre end realkreditfinansieringen? Til dette findes ikke et entydigt svar, så det er en vurdering, der skal tages på baggrund af den enkeltes økonomi, forventning til hvor længe vedkommende har boligen før et evt. videresalg med mere. Så også her kan det være en fordel at få en uvildig rådgiver ind over til at hjælpe med at give et overblik over mulighederne, samt fordele og ulemper,” siger Jesper Hansen.

Vi bringer her tre skarpe punkter, du kan bruge som tjekliste i forbindelse med boligkøbet.

 

1. Kend din økonomi

Når du skal låne penge til en ejerbolig, vil banken forlange indgående kendskab til din økonomi. Banken skal nemlig foretage en kreditvurdering af dig for at danne overblik over, om du vil være i stand til at betale dit lån tilbage igen.

Du bør som forberedelse til mødet i banken have dit personlige budget parat, så banken kan se dine indtægter og udgifter. I samme moment er det en god idé, at du beregner dit rådighedsbeløb.

”Det er en rettesnor for om familien har råd til at sidde i boligen i hverdagen. Set med købers briller kan man bruge det som et hint om, hvorvidt man kan sidde i boligen uden at sidde for stramt,” siger Jesper Hansen.

Du kan desuden bruge indkomstmetoden og boligudgiftsmetoden til at beregne, hvor meget du kan købe bolig for. Læs mere om metoderne her.

 

2. Indhent flere lånetilbud

Det er ikke ligegyldigt, hvor du låner pengene til din bolig. Der kan være store forskelle på renter og ÅOP (årlige omkostninger i procent) fra bank til bank.

”Man skal som kunde kigge på omkostninger og rentesatser. Realkreditlånene er meget identiske, hvis man ser bort fra bidragssatserne. Her kan man spare 2.000 – 3.000 kroner pr. million ved at se sig godt for. Rentesatserne varierer helt op til tre procent på bankernes boliglån. Det svarer til en årlig bruttoforskel på omkring 5.000 kroner fra det dyreste til det billigste lån for et boliglån på 300.000 kroner,” siger Jesper Hansen og fortsætter;

”Der er desuden mange ting, der kan forhandles ned i pris – blandt andet lånesagsgebyrer, garantiprovision og projektkøb med lang overtagelsestid. Derfor er det vigtigt, at man som kunde har en viden om markedsniveauerne. Da det netop er forhandlingspunkter, fremgår de ikke af bankernes listepriser.”

 

Ved hjælp af Skift bank servicen kan du indhente konkrete tilbud på dit boligkøb – helt gratis og uforpligtende.

 

3. Få styr på finansieringen

Skal du låne penge til din bolig i banken eller i realkreditinstituttet – eller begge steder?

”Det kan være en fordel at vælge banklån fremfor realkreditlån, hvis man påtænker at sælge sin bolig inden for et år, for der er typisk ingen indfrielsesomkostninger på banklån fra 0-80 procent. Men på den anden side skal man huske på, at man typisk betaler en højere præmie på sine banklån. Derfor er det vigtigt at tage grundigt stilling fra situation til situation,” fortæller Jesper Hansen.

Vær desuden opmærksom på, at du som køber selv skal kunne betale fem procent af købesummen. Disse penge kan du ikke låne med pant i boligen, så dem skal du have sparet op eller skaffe på anden vis.

Indhent tilbud på boliglån

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud