Ny trend: Crowdlending

Både i Danmark og på globalt plan er deleøkonomien en forretningsmodel og tænkemåde, der vinder frem og tager markedsandele. Det gælder også på det finansielle marked.

Crowdlending er også opstået som begreb og er en smule anderledes end crowdfunding. Ved crowdlending indgår man en låneaftale med en bestemt rente og tilbagebetalingsperiode. Det minder altså om et traditionelt lån; forskellen er blot at långiver ikke er banken, men derimod andre virksomheder eller privatpersoner. Denne form for finansiering har hovedsageligt været benyttet af virksomheder, men er nu også opstået som trend til privatpersoner. Crowdlending er dermed en ny måde at låne og investere på, der rummer nogle nye muligheder, men også kræver at man er opmærksom på nogle ricisi.

Alternativ til investering eller lån i banken

Crowdlending har naturligvis et personligt aspekt, som betyder, at den enkelte långiver selv vælger, hvem der skal have gavn af lånet. Et mere individualiseret lån, kan man sige. Samtidig skærer man mellemmanden – banken – væk. For låntagere kan crowdlending være en mulighed for personer, som ikke har mulighed for at få et traditionelt lån eller i visse tilfælde til en lavere rente end i banken.

Ricisi

En af de faktorer, man skal være opmærksom på i forhold til crowdlending er, at der er en risiko for at tabe det fulde udlånte beløb. Det kan altså på ingen måde sidestilles med en traditionel højrente konto i en bank, da der ingen indskydergaranti er.

Usikkerheden understreges af, at et par virksomheder i de senere år ikke har kunnet demonstrere en levedygtig forretningsmodel inden for crowdlending. Crowdlending skal altså sidestilles med investeringer hvor man kan få højere afkast end på højrentekonti, men også kan risikere at miste hele det investerede beløb.

Ungt marked i vækst

Det fulde billede af fordele, ulemper og udviklingspotentiale relateret til crowdlending er endnu ukendt, men der er ingen tvivl om at det er et marked der vækster kraftigt, både i Danmark og i udlandet. På trods af at markedet for crowdlending endnu er ungt, er der flere aktører på banen: Lendino og Flexfunding faciliterer, at både privatpersoner og virksomheder kan låne penge ud til virksomheder. Better Rates faciliterer, at privatpersoner kan låne penge ud til privatpersoner.

 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder